Merkez'den "Enflasyondaki geçici düşüşlerde faiz indirmem" mesajı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün gerçekleştirdiği toplantıda faiz oranlarında tahmin edildiği gibi herhangi bir değişikliğe gitmedi. Gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 9.25, bir hafta vadeli repo ihale faiz...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün gerçekleştirdiği toplantıda faiz oranlarında tahmin edildiği gibi herhangi bir değişikliğe gitmedi. Gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 9.25, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 olarak aynı düzeyde kaldı. Gerçi bu fonlama kanalları kapalı olduğu için, Merkez Bankası bu kanallardan piyasaya para vermediği için bu oranların bir önemi de yok. Merkez Bankası’nın piyasayı fonlamada kullandığı tek kanal olan geç likidite penceresi faizi de yüzde 12.75’te sabit tutuldu. 22 Kasım’dan bu yana fonlama yalnızca geç likidite penceresinden yapılıyor.

22 Kasım-14 Aralık arasında geç likidite penceresi faizi yüzde 12.25’ti, 15 Aralık’ta bu faiz yüzde 12.75’e çıkarıldı. Dolayısıyla mevcut durumda ortalama fonlama maliyeti yüzde 12.75 düzeyinde bulunuyor.
Merkez Bankası beklendiği gibi faizde bir değişikliğe gitmedi ama Para Politikası Kurulu toplantısında satır arasına sıkışmış bir ifade dikkati çekti.

“Geçici düşüşlere aldırmam”

Merkez Bankası önümüzdeki dönemde nasıl bir faiz politikası izleyeceğini daha somut bir ifadeyle ortaya koydu. Merkez, enflasyonda yaşanması muhtemel ama kalıcı görünmeyen düşüşler sırasında faiz indirmeyeceği mesajı verdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, “Enflasyon görünümünde ‘baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız’, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” denildi.

Merkez Bankası sıkı duruşla ilgili olarak daha önce hep “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileştirme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” ifadesine yer verirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar