Kur artışı tam gaz sürüyor döviz girişinde de duraklama var

Cari işlemler açığı şubatta 4.2 milyar dolar oldu. Beklentinin biraz altında kaldı açık. Memnun olduk buna. Her ne kadar iki ay toplamında geçen yılki açığa fark atmışsak da, şubat...

Cari işlemler açığı şubatta 4.2 milyar dolar oldu. Beklentinin biraz altında kaldı açık. Memnun olduk buna. Her ne kadar iki ay toplamında geçen yılki açığa fark atmışsak da, şubat itibarıyla yıllık açık artışını sürdürmüş ve son dört yılın en yüksek düzeyine çıkmışsa da şubat verilerine bakarak “Durum fena değil” dedik.

Ama bir gerçeği gözden kaçırmamak gerek. Ödemeler dengesi cari dengeden ibaret değil. Cari denge, ödemeler dengesinin bir parçası. Cari dengede açık verirsek bunu finansman kaleminden gelen dövizle ya da rezerv kullanarak kapatırız. Yok cari dengede fazla oluşursa ve finans kalemlerinden de döviz girişi oluyorsa fazla dövizi rezerve ekleriz.

Cari işlemler dengesinde artı vermeyi unuttuk; o çok eskidendi ve sembolik tutarlardaydı. Artık ne kadar az açık veririz, onun peşindeyiz.

Finansman kalemleri ise temelde üç grupta toplanıyor. Birincisi doğrudan yatırımlar, ikincisi portföy yatırımları, üçüncüsü ise ağırlıkla kredi kullanımından oluşan diğer yatırımlar.

Bizim en çok tercih ettiğimiz tabii ki doğrudan yatırımlar. İkincisi portföy yatırımları, diğer yatırımlar ise son sırada.

İşte şubat ayı verileri bu açıdan bayağı hayal kırıklığı yarattı. Çünkü şubatta ne doğrudan yatırım girişi var, ne portföy yatırımı girişi. Tersine, bu kalemlerde net çıkış oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar