İstihdam seferberliğinin katkısı temmuz verisiyle yeni yeni görülür oldu

Geçen yılın son döneminde kendini gösteren gidişat, bu yılın ilk aylarında işsizlik oranının son yılların rekor düzeyine çıkacağına işaret ediyordu. Nitekim beklendiği gibi de oldu ve ocak...

Geçen yılın son döneminde kendini gösteren gidişat, bu yılın ilk aylarında işsizlik oranının son yılların rekor düzeyine çıkacağına işaret ediyordu. Nitekim beklendiği gibi de oldu ve ocak ayındaki işsizlik oranı yüzde 13'e fırlayarak son yedi yılın rekorunu kırdı. İşsizlik oranındaki bu rekor ocak ayıyla da sınırlı kalmadı. Geçmiş yılların aynı aylarına göre yapılan değerlendirmede şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında da son yedi yılın en yüksek gerçekleşmelerinin oluştuğu gözlendi.

"Perşembenin gelişi" durumuydu söz konusu olan... İşsizlik oranı çok artacaktı belli ki. İşte bu artışı mümkün olduğunca frenleyebilmek ve sonrasında gidişatı tersine çevirebilmek için bir istihdam seferberliği başlatıldı. Aslında dönem de bu seferberlik için uygundu. Çünkü biliniyordu ki Türkiye'de işsizlik en yüksek düzeye hep ocak ayında çıkar, sonrasında yaz aylarının başlangıcına kadar düşer, sonra yine artış başlardı.

Dolayısıyla yılın ilk aylarında ilan edilecek bir seferberlikten mutlaka ama mutlaka olumlu sonuç alınırdı. Zaten hiçbir şey yapılmasa, hiçbir önlem alınmasa bile ocaktan sonra işsizlik oranı gerileyecekti.

Bu yıl başlangıcın yüksek olmasının etkisiyle gerileme daha belirgin olarak gözlendi. Ayrıca bir takım önlemler de alındı, istihdam teşvik edildi.

Ocak ayında yüzde 13 olan işsizlik oranı mayıs ve haziran aylarında yüzde 10.2 olarak gerçekleşti. TÜİK tarafından dün açıklanan haziran, temmuz ve ağustosun ortalamasını gösteren temmuz ayı verisine göre ise oran yüzde 10.7 oldu.

İşsizliğin mayıs ve haziranda yüzde 10.2 düzeyinde oluştuğuna bakarak temmuzda yüzde 10.7'ye çıkılmış olması görünürde her ne kadar bir artışa işaret ediyorsa da bu gayet normal bir durum. Biraz önce de belirttik; haziran ve sonrası zaten işsizliğin arttığı bir dönemdir. Bu, birkaç yıl hariç hep böyle olmuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar