İşte bankaların gün gün dolar kuru varsayımları

Tıpkı Orhan Veli’nin “Beni bu güzel havalar mahvetti” dizeleri gibi... Bankaları da geçen yılın kasım ve aralık aylarındaki yüksek kur mahvetmedi ama şaşırttı.Merkez Bankası’nın TL...

Tıpkı Orhan Veli’nin “Beni bu güzel havalar mahvetti” dizeleri gibi... Bankaları da geçen yılın kasım ve aralık aylarındaki yüksek kur mahvetmedi ama şaşırttı.

Merkez Bankası’nın TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine (uygulamada aslında fiilen döviz satışı yok) katılan bankalar bir dönem yüksek kurun azizliğine uğradı. Kasım ve aralık aylarında yapılan ihaleler sırasında dolar kurunun görece yüksek olması, vade tarihi için yüksek kur hesaplanmasına yol açtı. Teklifler de doğal olarak bu hesaplamaya dayandırılarak yüksek verildi.

İşte bu yüzden, vadesi geçen hafta sonuna kadar dolan 38 ihalenin 33’ünde bankaların dolar kuru tahminleri vade tarihinde gerçekleşen kurun üstünde kaldı. Bu yüzden de bankalar, bu 33 ihalede teklif ettikleri kur ile gerçekleşen kur arasındaki farkı teklif tutarı ölçüsünde Merkez Bankası’na ödediler. Beş ihale için ise Merkez Bankası bankalara ödeme yaptı. Bu 38 ihale için bankaların Merkez Bankası’na yaptıkları ödeme yaklaşık 4.1 milyon lira oldu.

Vadesi dolmayan ihalelerde durum ne?

Önümüzde vadesi henüz dolmamış 33 ihale var. Bu 33 ihalenin ikisinin vade tarihi bugün, kalanların vadesi ise 27 Ağustos’a kadar dolacak.

TL uzlaşmalı vadeli döviz ihaleleri bize bankacılık sisteminin en azından vade tarihleri itibarıyla neredeyse gün gün dolar kurunda ne tahmin ettiğini gösteriyor. Elbette bu tahmin papatya falı açarcasına ve üstünkörü yapılıyor değil. Teklif verilirken vade süresi ve teklif tarihindeki dolar kurunun yanı sıra, o dönemde yaşanabilecek olası gelişmeler ve riskler de göz önünde bulundurularak hareket ediliyor ve sonuçta bir tahmine ulaşılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.203 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 355 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 260 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 457 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar