İş bulmak da zor işten memnun olmak da...

Türk halkı iş yaşamıyla ilgili iki temel problemle karşı karşıya... Birincisi, “Düştü, çok iyi gidiyor” dediğimiz, neredeyse “Belini kırdık” diye yaklaşacağımız...

Türk halkı iş yaşamıyla ilgili iki temel problemle karşı karşıya... Birincisi, “Düştü, çok iyi gidiyor” dediğimiz, neredeyse “Belini kırdık” diye yaklaşacağımız işsizlik hala çift hanelerde. İş bulma sorunu bitmedi, bitecek gibi de görünmüyor. Gerçi kimse işsizliğin tümüyle ortadan kalkacağını zaten beklemiyor ama öyle rahat bir nefes alındığı da yok.

İkincisi, bir kesim iş diye kıvranıyor, iş bulanlar ise işinden pek memnun olamıyor.
İşte TÜİK’in geçen yılın ikinci çeyreğindeki durumu gösteren verileri... Çalışan sayısı yaklaşık 28.5 milyon kişi. Bu 28.5 milyon kişinin yüzde 17’si işinden çok memnun, yüzde 54’ü “Eh işte” diyor, yüzde 18 memnuniyet denilince yüzünü buruşturuyor, yüzde 10 ise işinden hiç memnun olmadığını belirtiyor.

İşten memnuniyet duyma oranı kadınlarla erkeklerde çok fark etmiyor; oranlar birbirine yakın.

Ama yaş grubu itibarıyla bakıldığında dikkati çeken bir ayrıntı var. İşinden en az memnun olanlar 15-19 yaş arasındaki genç nüfus. Bu yaş grubundakilerin yalnızca yüzde 12’si işinden çok memnun, yüzde 17’si ise hiç memnun değil. İşinden en çok memnun olanlar 25-54 yaş grubunda bulunanlar.

Eğitim, memnuniyet getiriyor

İşteki memnuniyet düzeyine ilişkin verilerde en dikkat çekici detay eğitim düzeyine bağlı olarak memnuniyetin çok belirgin ölçüde yükseliyor olması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.203 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 355 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 260 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 457 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar