Faizler; bir adım geri, iki adım ileri...

“...Önümüzde, doların daha da değerleneceği, bize para akışının görece hız keseceği ve faizi daha artırmamızın gerekeceği günler uzanıyor. Bugünleri arayabiliriz.”Tarih 9 Ekim......

“...Önümüzde, doların daha da değerleneceği, bize para akışının görece hız keseceği ve faizi daha artırmamızın gerekeceği günler uzanıyor. Bugünleri arayabiliriz.”

Tarih 9 Ekim... Faizlerin eylül sonundaki düzeyini aktarırken ve nasıl seyrettiğine ilişkin değerlendirmede bulunurken yazımızı bu cümlelerle tamamlamışız.

Son veri 3 Kasım’a ait. Eylül sonundan 3 Kasım’a kadar olan bir ayı biraz aşkın dönemde mevduat faizlerinin sınırlı da olsa gerilediğine tanıklık ettik. Gerek TL, gerekse döviz cinsi mevduatın faizi geriledi. Ancak tablomuzda yer alan oranların ortalama faizi gösterdiğini, vadeye göre ters yönde harekete konu oranlar olduğunu belirtelim. Birkaç da örnek verelim:

TL cinsi mevduatta bir aya ve altı aya kadar vadeli mevduatın, dolar cinsi mevduatta bir aya kadar vadeli mevduatın, euro cinsi mevduatta ise üç aya kadar ve bir yıldan uzun vadeli mevduatın faizleri az da olsa artış gösterdi.

Eylül sonundan 3 Kasım’a kadar olan dönemde mevduat faizi biraz aşağı doğru gitmiş ama dövizde beklendiği gibi hızlı bir artış yaşanmış. Eylül sonunda 3.55 olan dolar 3 Kasım’da 3.82’ye, yine eylül sonunda 4.19 olan euro ise 3 Kasım’da 4.45’e fırlamış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar