Bu kur artışı enflasyonu çok fena yukarı çekecek

Türk parası dolar karşısında hızla değer yitiriyor. Bu değer kaybı mart ayı başında başladı ve aradan geçen iki ayı biraz aşkın sürede tahminlerin çok çok ötesine...

Türk parası dolar karşısında hızla değer yitiriyor. Bu değer kaybı mart ayı başında başladı ve aradan geçen iki ayı biraz aşkın sürede tahminlerin çok çok ötesine geçti.

Dolarda mart ayı başından düne kadar olan dönemde kaydedilen artış yüzde 14’e yaklaştı. Dolar TL’ye karşı martta yüzde 5.5, nisanda yüzde 1.5, mayısın ilk sekiz gününde ise yüzde 6 dolayında değer kazanmış durumda.

Peki ne olacak, nereye gidiyoruz? Türk parasındaki değer kaybı elbette bu hızda sürmeyecek ama hani yıllarca içildikten sonra bırakılsa bile sigara o içilen sürede yaptığı tahribatla vücudu uzun süre etkilemeye devam eder ya, bu kur artışı da aynı şekilde ekonomide bir dizi tahribata yol açtı ve daha da açacak.

Varsayın ki bugün sihirli bir el devreye girdi ve kur bir anda o artış eğiliminin başladığı şubat sonundaki düzeye, 3.78’e ya da geçen yıl sonundaki 3.81’e dönüverdi. Sihirli bir el olmaz mı diyorsunuz; bakarsınız Merkez Bankası herkesi şaşırtan bir karar alır, bakarsınız hükümetin hiç bilmediğimiz bir hamlesi vardır o devreye sokulur ve kur düşer.

Olduğunu varsayalım. Bu durumda bile çan eğrisi gibi yükselen doların ekonomiye hiç mi etkisi olmayacak yani. Bu kur artışı sigara dumanı gibi ciğerlere çekildi bir kere, maliyetlere girdi bir kere; yani sonuçta fiyatlara bir yansıma olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar