Konutta faiz tırmanıyor, satışlar dibe çöküyor!

Konut satışı ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 12.5 azaldı. Yapılan ilk yorumlarda, bu azalmanın uzun Kurban Bayramı tatili dolayısıyla yaşandığı görüşü dile getirildi. Bu yorum...

Konut satışı ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 12.5 azaldı. Yapılan ilk yorumlarda, bu azalmanın uzun Kurban Bayramı tatili dolayısıyla yaşandığı görüşü dile getirildi. Bu yorum bir ölçüde doğru. Bu yıl ağustos ayında 17 işgünü vardı. Ama geçen yılın ağustosundaki işgünü sayısı da çok farklı değildi, geçen yıl da 19 gün çalışılmıştı. Dolayısıyla işgünü sayısında yüzde 10.5’lik bir düşüş söz konusu. Oysa satıştaki düşüşün oranı daha fazla.

Aslında işgünü sayısına ve konut satışlarının bundan dolayı gerilediğine takılıp kalırsak “ağaçlara bakmaktan ormanı göremez” duruma düşmüş oluruz.

Ağustostaki konut satışının toplamına bakarken detaydaki ayrıntıları gözden kaçırmamak gerekiyor. Ağustos ayındaki konut satışları geçen yıla göre yüzde 12.5 geriledi ama asıl üstünde durulması gereken ipotekli satışların tam üçte iki gerilemiş olması. 2017’nin ağustosunda yaklaşık 39 bin konut ipotek tesisi yoluyla el değiştirmişti. Bu yılki ipotekli satışlar ise yaklaşık 13 binde kaldı. Tam yüzde 67.1 azalma var.

Faizin etkisi

İpotekli satışlar zaten pek iyi gitmiyordu ama ağustostaki kadar keskin bir düşüş de hiç yaşanmamıştı. İpotek tesisi yoluyla gerçekleştirilen satışların böylesine bıçak gibi kesilmesinde en büyük etken hiç kuşku yok ki faiz oranında gözlenen yükselme.

Konut kredisi faizleri tüm bankalar ortalaması itibarıyla haziran ayının tümünde ortalama yüzde 13.10 düzeyindeydi. Faiz temmuzda yüzde 16.88’e çıktı. Ağustosta ise tırmanış başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar