Bu grafik 'faiz artırılmalı' diyor

Grafiğimiz üç verinin yılbaşından bugüne kadar olan döneme ilişkin aylık ortalamasından oluşuyor. Tabii ki henüz temmuzu tamamlamadık, enflasyonda da henüz haziran sonu gerçekleşmesine sahibiz.Mevcut...

Grafiğimiz üç verinin yılbaşından bugüne kadar olan döneme ilişkin aylık ortalamasından oluşuyor. Tabii ki henüz temmuzu tamamlamadık, enflasyonda da henüz haziran sonu gerçekleşmesine sahibiz.

Mevcut verilerden hareketle bir grafik oluşturduk ve işte bu grafiğin söylediği şu:

"Merkez Bankası yarınki toplantısında faizi artırsa iyi olur."

Grafiğimizin üç veriden oluştuğunu belirttik. Bunlardan biri Merkez Bankası'nın ortalama fonlama maliyeti. Merkez Bankası piyasayı uzun süre geç likidite penceresinden fonladı ve bu faiz ilk üç ayda yüzde 12.75 olarak uygulandı. Çok daha önce artırılarak kurdaki artışa fren görevi görecek faize, dolar iyiden iyiye başkaldırmaya başlayınca ancak nisan ayında dokunulabildi. Faizde asıl artış kararı Para Politikası Kurulu'nun mayısın son haftasındaki olağanüstü toplantısında alındı. Böylece fonlama maliyeti mayıs ve haziran aylarında hızla yukarı gitti. Ortalama oran, hazirandan temmuza geçişte ise önemli bir değişim göstermedi. Temmuz ayındaki ortalama fonlama maliyeti yüzde 17.75 düzeyinde.

Enflasyonun seyri

Yılın ilk üç ayında gayet ılımlı bir seyir izleyen ve adeta yatay seyreden yıllık TÜFE değişimi, nisan ayıyla birlikte dolardaki artışı izlemeye başladı. Yıllık TÜFE'deki değişim mayıs ve haziranda iyice hızlandı ve zaten haziran itibarıyla yüzde 15'lik düzey geride bırakılarak yıllık oran açısından rekor kırıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.203 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 355 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 260 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 457 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar