Mevduat faizi bu haliyle bile zarar ettiriyor

Yıllardır tartıştığımız bir konu var; faiz ve döviz kurunun düzeyi. Faizin ve kurun yüksek olduğu görüşünden hareketle bu değerlerin daha makul düzeylere çekilmesi gerektiğini dile...

Yıllardır tartıştığımız bir konu var; faiz ve döviz kurunun düzeyi. Faizin ve kurun yüksek olduğu görüşünden hareketle bu değerlerin daha makul düzeylere çekilmesi gerektiğini dile getiriyoruz.

Aslında makul düzeyin ne olduğunu tam olarak ortaya koyma şansımız da yok, hele faizde...

Enflasyon kadar faizden söz ediyorsak, faizi daha da artırmamız gerekiyor, çünkü son yılların verileri gösteriyor ki faiz enflasyonun altında seyrediyor.

Yok eğer faizi daha da düşürelim, diyorsak bu durumda da bankalardan yoğun bir mevduat çekilişiyle karşı karşı kalacağız ki herhalde bunu da kimse istemez ve göze alamaz.

"Faizi birden indirelim, böylece enfl asyon da hızla geri gelir" diye yaklaşıyorsak, enflasyondaki bu geri çekilmenin en fazla bir iki ayda gerçekleşmesi gerekir, yoksa mevduattan kaçış yine önlenemez.

Döviz kurunda ise "makul" düzeyi kestirmek daha kolay. Merkez Bankası'nın reel efektif döviz kuru endeksine bakarak Türk Lirası'nın çeşitli paralardan oluşan sepet karşısında reel olarak ne kadar değersiz olduğunu söyleyebiliyoruz. 2003 yılı baz alınarak hesaplanan bu endeks, bize Türk parasının haziran itibarıyla en değersiz konumda olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla Türk parasının değerini artırmalı, yani döviz kurlarını aşağı çekmeliyiz. Bunda tereddüt yok da ama bu "Hadi" deyince olmuyor. Zaten olabilse, TL böylesine değersiz hale gelene kadar adım atardık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.203 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 355 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 260 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 457 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar