Konut satışları biraz olsun canlandı

Mayıs ayı ortasında alınan önlemler pek umulan ölçüde değilse de etkisini gösterdi ve konut satışları biraz kımıldadı. Geçen ay yaklaşık 120 bin konut satıldı.Konut sektöründe...

Mayıs ayı ortasında alınan önlemler pek umulan ölçüde değilse de etkisini gösterdi ve konut satışları biraz kımıldadı. Geçen ay yaklaşık 120 bin konut satıldı.

Konut sektöründe gidişat kaygı verici boyuttaydı ve sayısını tam olarak kimse bilmiyorsa da konut stoku gün geçtikçe büyüyordu. Hükümet bu kötü gidişe seyirci kalamadı. Biraz da seçimin etkisiyle piyasa canlandırılmak istendi ve mayıs ayı ortasında kamu bankalarının konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına çekmeleri sağlandı. Kamu bankalarını izleyen bazı özel bankalar da oldu.

Ne var ki konut kredisi faizlerinin düşürülmesi kredi kullanılarak, yani ipotek tesisi yoluyla gerçekleştirilen konut satışlarının geçen yılın altında kalmasını önleyemedi. Mayıs ayındaki ipotekli konut satışı geçen yılın yüzde 12 altında kaldı.

Vatandaş faiz düşürülmüş olsa da konut kredisi kullanmayı pek fazla tercih etmiyor. Bunda en büyük etken geleceği görememek.

Bir de şöyle bir gerçek var; kredi kullanmak isteyen bazı alıcılar da krediye ulaşma zorluğu çekiyor.

İpotekli satışların kredi faizindeki indirime rağmen mayıs ayında geçen yılın yüzde 12 altında kaldığını belirttik. Bu, önceki aylara göre daha düşük bir oran. İpotekli satışlar ilk dört ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 azalmıştı. Mayıstaki azalmanın oranı yüzde 12 olunca, ocak-mayıs dönemindeki gerileme yüzde 27’ye indi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar