İşsizlik tek haneye inmek üzere

İşsizlikte yılın en kötü ayları sayılan ilk çeyrek geride kaldı ve martta yüzde 10.1’e inildi. Yüzde 10.1, mart ayları itibarıyla 2014 yılındaki yüzde 9.7’den sonra oluşan en...

İşsizlikte yılın en kötü ayları sayılan ilk çeyrek geride kaldı ve martta yüzde 10.1’e inildi. Yüzde 10.1, mart ayları itibarıyla 2014 yılındaki yüzde 9.7’den sonra oluşan en düşük oran.
İşsizlik oranının Nisan verisi açıklandığında çok büyük olasılıkla tek haneye indiğine tanık olacağız.

Nisan verisi mart, nisan ve mayıs aylarının ortalamasını gösterecek. İşsizliğin en yüksek olduğu ilk çeyreğin geride kalması ve hemen hemen tüm yıllarda olduğu gibi en düşük oranların gerçekleştiği ikinci çeyreğe girilmesi, tek hane olasılığını çok güçlendiriyor. Hem zaten martta bile yüzde 10.1 ile tek haneye çok yakın bir oran gerçekleşmiş durumda. Marttan gelen çift haneyi, nisan ve mayısın tek hanesi kolaylıkla aşağı çekecek.

Hem son dört yılın nisan aylarına baktığımızda geçen yıl hariç hep tek hane görüyoruz. Geçen yıl da işsizliğin son dönemlerin en yüksek düzeyinde seyrettiği bilinen bir gerçek. Geçen yıl hiçbir ay tek hane göremedik zaten.

Nisan ayı işsizlik oranının tek haneye inmesiyle yaklaşık iki yıl sonra bu düzeyi yeniden yakalamış olacağız. İşsizlik daha önce son olarak yüzde 9.4 ile 2016’nın mayıs ayında tek haneli gerçekleşmişti.

Tek hane ama, kalıcı mı?

İşsizliğin örneğin yüzde 10.1 ya da yüzde 9.9 olarak gerçekleşmesi arasında aslında çok fark yok tabii ki ama bir psikolojik etki söz konusu. Oranların biri çift, biri tek haneli sonuçta.
Ne var ki tek haneye nasıl inildiği önemli. Türkiye istihdamı artırabilmek adına geçen yıldan beri bir dizi önlemi uygulamaya koydu. Ancak bu önlemler kısa vadede sonuç verecek nitelikteydi ve yeni istihdam yaratacak iş kapılarını çoğaltmaktan, yeni yeni iş sahaları açmaktan çok, mevcut işyerlerinin daha fazla eleman istihdam etmesini özendirmeye dönüktü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar