Vatandaş kur yükselince dövizini satıyor; ama...

Klasik hale gelen döngü bir ara kırılır gibi olmuştu. Vatandaş uzun süre önce “kur düşünce döviz al, yükselince sat” prensibini benimsemiş ve bu “al-sat” sayesinde para kazanır olmuştu....

Klasik hale gelen döngü bir ara kırılır gibi olmuştu. Vatandaş uzun süre önce “kur düşünce döviz al, yükselince sat” prensibini benimsemiş ve bu “al-sat” sayesinde para kazanır olmuştu. Dövizi alıp üstüne yatan, küçük iniş çıkışlara hiç önem vermeden uzun süre bekleyen de çoktu tabii ki. Sonra bu bağlantı biraz kopar gibi oldu. Geçen yıldan bu yana söz konusu bağlantı vatandaş için, yani gerçek kişiler için yeniden kuruldu. Kur düşükken döviz alınması, kur yükseldiğinde ise satış yapılması şeklinde kendini gösteren bağlantı tüzel kişilerde ise pek güçlü görünmüyor. Gerçek kişiler döviz alım satımından para kazanmak istiyorlar ve ona göre hareket ediyorlar. Oysa tüzel kişilerin durumu çok farklı. Tüzel kişilerin nihai amacı da bu işlemler sayesinde para kazanmak ama onlar öncelikle ucuza döviz alarak yükümlülüklerini karşılayacak dövizi bir kenara koyabilme telaşındalar. Dolayısıyla tüzel kişiler kur yükseldiğinde “Ucuza aldığım dövizi satıp para kazanayım” diye pek düşünmüyor, düşünemiyor. Şirketler, döviz yükümlülüklerini görece ucuza temin ettikleri dövizle kapatabildikleri ölçüde kar ediyor ya da zararlarını azaltıyorlar.

İki grafik farklı gidiyor

İşte bu yüzden dolar kuru ile döviz tevdiat hesapları arasındaki ilişkiyi ortaya koyan iki grafik hazırladık. Bunlardan birinde gerçek kişilerin hesaplarını, diğerinde tüzel kişilerin hesaplarını görebileceksiniz.

Gerçek kişilerin döviz hesaplarıyla kur ilişkisi tam zıt yönde gelişiyor. Bu durum son iki ay çok belirginleşti. Şubat sonundan itibaren dolar kuru çok hızlı bir şekilde yukarı gitmeye, gerçek kişilere ait döviz hesapları ise tam zıt yönde hareket ederek azalmaya başladı. Döviz hesaplarının düzeyine ilişkin son veri 4 Mayıs’a ait ve kur-DTH makası çok açılmış durumda.

Tüzel kişilere ait döviz tevdiat hesapları ile kur arasındaki makas ise gerçek kişilerin hesabında olduğu kadar ters yönde hareket etmiyor. Bunun nedenine biraz önce değindik.

Bu arada geçen yılın ocak ayından itibaren aktardığımız gerçek ve tüzel kişilere ait döviz tevdiat hesaplarının mevduat bankalarında bulunan ve yurtiçi yerleşiklere ait hesaplar olduğunu belirtelim. Dolar kuru ise ay sonlarındaki düzeyi gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar