Merkez faizi artırır mı, artırmalı mı?

Türk parası değer yitiriyor. Özellikle mart başından bu yana olan değer kaybı çok belirgin. ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye dönük harekatının piyasalarda ne gibi sonuçlar doğurduğunu ve...

Türk parası değer yitiriyor. Özellikle mart başından bu yana olan değer kaybı çok belirgin. ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye dönük harekatının piyasalarda ne gibi sonuçlar doğurduğunu ve bu harekatın TL’nin daha da güç kaybına yol açıp açmayacağını bugün göreceğiz.

TL değer kaybettikçe Merkez Bankası’nın faizi artırması gerektiği görüşü daha çok taraftar buluyor.

Ama diğer yanda Merkez Bankası üstünde faizi artırmaması gerektiği baskısı daha yoğun. Merkez Bankası araya sıkışmış gibi görünüyor. Ama birkaç soruya yanıt vermek gerekiyor. Birincisi faizi artırmak için yeterli ve gerekli koşullar oluşmuş durumda mı? İkincisi faiz artırıldığında TL’deki değer kaybının önüne geçilebilecek ve fon akışı belirgin ölçüde yeniden başlayacak mı?

Elimizde üç veri var. Bunlardan birine ilişkin veri kesin sayılır. Merkez Bankası’nın ortalama fonlama maliyeti yüzde 12.75 düzeyinde ve bu oran olağandışı bir gelişme olmazsa nisanın tümünde geçerli olacak. İkinci veri yıllık TÜFE artışı. Artış mart sonunda yüzde 10.23 düzeyinde gerçekleşmişti, nisan sonundaki oranın da bu düzeyde kalacağını varsayıyoruz. Üçüncüsü ise dolar. Dolar nisanın ilk yarısında ortalama 4.04 düzeyinde oluştu. Bu düzeyin de ayın tümünde geçerli olacağını varsayıyoruz.

Negatif faiz söz konusu değil

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar