İşsizlikte aldığımız yol bir arpa boyu mu?

İstihdam seferberliği ve bu çerçevede sağlanan bir dizi teşvik sayesinde sonuçta biraz tartışmalı da olsa geçen yıl işsizliği görece düşük tutabildik. Henüz yıl sonu...

İstihdam seferberliği ve bu çerçevede sağlanan bir dizi teşvik sayesinde sonuçta biraz tartışmalı da olsa geçen yıl işsizliği görece düşük tutabildik. Henüz yıl sonu gerçekleşmesini bilmiyoruz, aralık verisi bugün belli olacak; ama yılın tümündeki gidişat en azından 2016’ya göre iyiydi.

Ne var ki bu iyi gidişi gölgeleyen bir dizi tartışma da yaşanmadı değil. Bu tartışmanın kaynağı, kursiyer ve stajyerlerin istihdamda gösteriliyor olması. Bu durumdakileri hariç tuttuğumuzda o iyileşme de neredeyse tümüyle yok oluyor zaten.

TÜİK, istihdamla ilgili son verileri bugün açıklayacak. Aralık ayındaki işsizlik oranını öğrenmiş olacağız, dolayısıyla yıllık oranı da.

İşsizlik oranı değilse de işsizliğin nasıl seyrettiğine ilişkin daha yeni veriler var elimizde. Türkiye İş Kurumu-İŞKUR’a kayıtlı işsizlerden söz ediyoruz. Şubat ayına ait veriler açıklandı ve İŞ- KUR’a kayıtlı işsiz sayısı 2.4 milyon kişi. Bu 2.4 milyon kişinin erkek ve kadın dağılımı da hemen hemen aynı, 1.2’şer milyon...

Bu yılın şubatında iş beklemekte olanların sayısı 2.4 milyon ve bir yıl öncesine göre pek bir fark yok. 2017’nin şubatında kayıtlı işsiz sayısı 2.5 milyon dolayındaydı. 2016’da ise bu sayı 1.8 milyon dolayında bulunuyordu.

Dolayısıyla geçen yılı işsizlikte çok iyi geçirdiğimizi söylerken devletin resmi verilerine bakıyoruz; İŞKUR’a kaydını yaptırarak iş bekleyenlerin sayısına bakıyoruz; pek de öyle olağanüstü bir iyileşme yok. 2017’den 2018’e yaklaşık 100 bin kişilik bir azalma olmuş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar