Kur-DTH bağlantısı niye zayıfladı?

Döviz kuruyla döviz tutma eğilimi arasında ters yönlü güçlü bir bağlantı var. Bu bağlantı son üç-beş yılda ortaya çıktı. Vatandaş artık dövizin hep yukarı...

Döviz kuruyla döviz tutma eğilimi arasında ters yönlü güçlü bir bağlantı var. Bu bağlantı son üç-beş yılda ortaya çıktı. Vatandaş artık dövizin hep yukarı gitmeyeceğini ve zaman zaman dalgalanacağını öğrendi; buna dayalı olarak da kur yükseldiği zaman dövizini satmaya, kur düşünce bu kez almaya başladı.

Ama işte bu ters yönlü bağlantının geçen yıl belirgin ölçüde zayıfladığını gözlemliyoruz.

Son iki yılın ay sonları itibarıyla döviz tevdiat hesaplarını ve ilgili tarihlerdeki dolar kurunu bir grafikte bir araya getirdik. Çok somut olarak gözlenen şu; 2016'daki ters yönlü bağlantı, geçen yıl çok zayıflamış.

Bu bağlantının 2016'da çok güçlü seyretmesinde, kurdaki artış karşısında başlatılan "dövizden TL'ye dönün" çağrıları önemli etki yapmıştı. Vatandaş hem kur yükseldiği için, hem bu çağrıların etkisiyle dövizini satmayı yeğlemiş ve döviz tevdiat hesapları 2016'nın son çeyreği ile geçen yılın ocak ayında son iki yılın en düşük düzeyine inmişti.

Ancak döviz hesaplarında geçen yılın şubat ayıyla birlikte artış başladı ve kur ile olan bağlantı da giderek zayıfladı.

Beklenti değişince...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.203 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 355 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 260 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar