Yüzde 11’lik büyümede şaşılacak bir yön yok

Aslında üçüncü çeyrekteki yüzde 11.1’lik büyümeye şaşanlara şaşmalı. Hele hele, daha on gün önce “Üçüncü çeyrek büyüme tahminimizi yukarı yönlü...

Aslında üçüncü çeyrekteki yüzde 11.1’lik büyümeye şaşanlara şaşmalı. Hele hele, daha on gün önce “Üçüncü çeyrek büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize ediyoruz” diyerek yüzde 7.5 dolayında tahminde bulunanlara şaşmanın ötesinde belki de “Anlı şanlı üniversiteler olarak bu oranları nasıl hesaplayabildiniz” diye sormalı.

Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde çift haneli büyümesinden doğal ne olabilir ki... Bu durum aylar öncesinden zaten belliydi. Gelişmeleri izleyen ve geçen yılki ekonomik çöküşü dikkate alan herkes biraz hesap kitap yaptığında büyüme oranının buralara ulaşacağını görebilirdi.

Bu yıl değil, geçen yıl önemli

Ekonominin çift haneli büyümesi tabii ki önemli ama gözden kaçırılmaması gereken çok önemli bir detay var.

Türkiye ekonomisinde bu yıl üçüncü çeyrekte olağanüstü gelişmeler yaşanmış değil. Geçen yıl üçüncü çeyrek çok kötüydü, bu yılın oranı da geçen yılki o çökmüş ekonomiyle kıyaslama yapıldığı için yüksek çıktı, hepsi bu.

GSYH, geçen yıl üçüncü çeyrekte gerilememiş olsa ve normal seyrinde büyüme gösterseydi, bu yılın üçüncü çeyreğinde oluşacak büyüme yüzde 5 dolayında kalacaktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar