İnsanı, Dünyayı ve Bugünü Anlamak İçin

İçinde yaşadığımız dünya ve mevcut küresel döngü her gün biraz daha karmaşıklaşıyor, bizi yanıltıyor, zihinlerimizi bulandırıyor. Diğer taraftan dünyamız anlaşılması...

İçinde yaşadığımız dünya ve mevcut küresel döngü her gün biraz daha karmaşıklaşıyor, bizi yanıltıyor, zihinlerimizi bulandırıyor. Diğer taraftan dünyamız anlaşılması güç siyasi olaylara ve ekonomik gelişmelere sahne oluyor. Bugünün dünyasını anlayabilmek ve gelişmeleri doğru şekilde analiz etmek zorlaşıyor. Bu zorluğu aşmak için her birimiz kendi sektörümüzde çeşitli desteklere ihtiyaç duyuyoruz. Siyasetçi isek danışmanlar tutuyoruz, çeşitli bilgi sağlayıcı kurumlarla, merkezlerle irtibata geçiyoruz, işadamı isek medyadan, danışmanlık şirketlerinden, bilgi üreten diğer merkezlerden yararlanıyoruz. Her gün bir yığın gazete önümüze geliyor, bilgisayarımızın penceresinden yüzlerce web sayfası karşımıza açılıyor. Bu devasa bilgi hücumu karşısında bazen donup kalıyoruz. Hangisinin doğru olduğu noktasında yanılgılar yaşıyoruz. Hangi bilginin işimize yarayıp yaramadığı noktasında şüphelerimiz oluşuyor. Bu bilgiler bir de karar alma süreçlerimizi etkiliyorsa iş daha da karmaşıklaşıyor ve içinden çıkılmaz hale geliyor. Öyleyse bugünün dünyasını anlamamızı kolaylaştıracak, gelişmeleri doğru analiz etmemizi yardımcı olacak, işimizi kolaylaştıracak bazı yöntem ya da kaynaklara ihtiyacımız var.

İnsanı Bize Kur'an Tanıtıyor

Yeryüzünde olup biten siyasi, sosyal ve ekonomik her olayın, olgunun ana öznesi insan olduğuna göre işe insanı tanımaktan başlayalım. Bize insani tanıtan en hakiki, en sahih ve en yanılmaz kaynak vahiydir, Kur'an-ı Kerim'dir. İnsan ve insanın yapıp ettiklerine, hatta geçmişte yaptıklarına, gelecekte de neler yapabileçeğine dair en sahih bilgiyi Kur'an koyar önümüze. Bunu yaparken bazen kıssalara dikkatimizi çeker bazen de insanın doğasında olan bazı olumlu ve olumsuz eğilimler hakkında bilgiler sunar bize. İnsanın ne kadar zalim, cahil ve nankör olabileceğinden bahseder. Fitne ve bozgunculuğa meyyal olan insanın yeryüzünde ne büyük tahribatlar üreteceğinden dem vurur. Böylece dikkatli okuduğumuzda bugünün hadiselerinin öznesi olan insanı tanımış oluruz.

Bugünün dünyasını anlamamızda anahtar olacak ikinci önemli kaynak sahih hadis literatürüdür. Yaşayan Kur'an Hz Peygamber'i anlamak ve Hz Peygamber'in anlattığı insanı tanımak bu noktada çok işimize yarayacaktır. Evrenselliğinden ilkesellliğinden şüphe etmediğimiz nebevi nefes çok noktada imdadımıza yetişecektir. 1400 yıl öncesinden büyük bir tazelikle bugünün insanına seslenen Kutlu Resul'e kulak vermek zorundayız.

Tarih Bilgisi Şart

Üçüncü önemli kaynak ana hatlarıyla bugüne gelene kadar insanlığın sosyal, düşünsel, siyasal ve iktisaden hangi aşamalardan geçtiğini anlamaya dönük tarih okumalarıdır. Felsefe tarihi, dinler tarihi, siyasi tarih ve iktisat tarihi okumak bugünün dünyasını anlamamızda önümüze çok zengin malzemeler koyacaktır. Zira geçmişi bilmeden bugünü analiz etmek mümkün değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Karşılıksız aşk ve siyasetin sitcom’u 01 Ağustos 2020 | 216 Okunma Bu zamana kadar neredeydiniz? 30 Ağustos 2018 | 153 Okunma Memlekete Dolar, Euro, Yuan, Ruble, Dinar Akıtacaksak 22 Ağustos 2018 | 7.087 Okunma Sarışın Şeytan (D.T) ve Ortakları: 'M.L, M.S, G.S' 15 Ağustos 2018 | 5.207 Okunma Aptal ABD ve Aptal Uşakları! 08 Ağustos 2018 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar