Nevzat Tandoğan’dan Zeytin Dalı’na!

Sabah odamı açtım, bilgisayarın başına oturdum. Haberlere şöyle kısaca göz gezdirirken gözüme çarpan başlığın altını okuduğumda ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz.Ankara’da ABD...

Sabah odamı açtım, bilgisayarın başına oturdum. Haberlere şöyle kısaca göz gezdirirken gözüme çarpan başlığın altını okuduğumda ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz.

Ankara’da ABD Konsolosluğunun olduğu caddenin ismi “Zeytin Dalı” olarak değiştiriliyormuş. Caddenin eski ismi “Nevzat Tandoğan”dı. Hani şu meşhur Tandoğan… Jakoben-Otoriteryen-Kemalist Bürokrasinin en bıçkın isimlerinden birisi. Ankara’da bulunduğum zamanlarda gerçekten de Ankara’daki pek çok cadde isminden nefret etmişimdir. Birisi de buydu. Çok şükür değişmiş. Bu değişimler çok önemli. Ankara’nın soğuk yüzünün bu türden değişimlerle biraz tebessüm eder hele getirilmesi gerekiyor. Diğer bazı cadde isimleri de değiştirilmeli. Jakobenizmi, otoriteryenizmi ve yabancı hayranlığını çağrıştıran bütün cadde isimleri değiştirilmeli. Bugünlerde yürütülen Afrin operasyonu dolayısıyla Amerika’ya kapak olacak cinsten bir girişim olması yanında Ankara’nın resmi-soğuk, ekşimiş yüzünün biraz makyajlanması için de bu gerekliydi. Tebrikler Mustafa başkan, yüreğine sağlık!

Taksim Meydanı’nın da ismini değiştirsek!

Biliyorum bizdeki endişeli modernler bundan biraz huylanacaklar ama, Taksim meydanının ismini değiştirsek de mesela orayı “Kut’ül Amare” meydanı yapsak? Nasıl Olur? Güzel olmaz mı? İngiliz emperyalizmine sağlam bir tokat attığımız bu “Kut’lu” zaferin anısına Taksim meydanına bağlanan caddelerden birisine de “Halil Kut Paşa Caddesi” ismini versek Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla. Hı, ne dersiniz? Birkaç sene sonra da şöyle seçkin bir mimari eser olması kaydıyla bir de estetik ve mimari boyutları zenginleştirilmiş bir cami yapıversek Taksim Meydanı’na güzel olmaz mı? Unutmayalım bir ülkede şehirlerin meydanları önemlidir. Meydanlara, caddelere, sokaklara verilen isimlerle orada yaşayan halkın kültürel ve tarihi hafızası arasında yakın ilişki vardır! Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mevlüt Uysal’a buradan bir çağrıda bulunuyorum. Gelin Taksim Meydanı’nın adını değiştirelim. Bakın Ankara Nevzat Tandoğan’ı Zeytin Dalı yapabildi. Biraz cesaret ve ferasetle bu işi bitirelim. Dünyanın büyük devletleri meydanlarına tarihi hafızalarını tazeleyecek isimler veriyorlar. Mesela Londra’daki Trafalgar meydanı İngilizlerin bağımsızlığını simgeler. İngiltere tarihinin en meşhur denizcisi Amiral Horatio Nelson Cebelitarık Boğazı’nda Fransız ve İspanyol donanması ile büyük bir deniz savaşı yapmıştır. İşte bu deniz savaşının yapıldığı yerin yakınlarındaki bir burnun adı Trafalgar’dır. İngiliz donanmasının bu savaşta kazandığı büyük zaferin anısına bu meydana Trafalgar meydanı adı verilmiştir. Aslında meydanın ilk ismi IV. William meydanıydı, 1820 yılında adı Trafalgar meydanı olarak değiştirildi. Sanırım mesele anlaşılmıştır.

***

Tebrikler TRT

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Karşılıksız aşk ve siyasetin sitcom’u 01 Ağustos 2020 | 216 Okunma Bu zamana kadar neredeydiniz? 30 Ağustos 2018 | 153 Okunma Memlekete Dolar, Euro, Yuan, Ruble, Dinar Akıtacaksak 22 Ağustos 2018 | 7.087 Okunma Sarışın Şeytan (D.T) ve Ortakları: 'M.L, M.S, G.S' 15 Ağustos 2018 | 5.207 Okunma Aptal ABD ve Aptal Uşakları! 08 Ağustos 2018 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar