Televizyon vaizlerinin reytingle imtihanı

YENİ Şafak'tan İsmail Kılıçarslan yazmasa hiç haberimiz olmayacaktı. Meğerse bir süre önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TV’lerde ramazan programı yapacak sunucu ve hocalarla bir toplantı...

YENİ Şafak'tan İsmail Kılıçarslan yazmasa hiç haberimiz olmayacaktı.

Meğerse bir süre önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TV’lerde ramazan programı yapacak sunucu ve hocalarla bir toplantı düzenlemiş.

Görmez Hoca, ‘Sizden rica ediyorum ekranda anlık olarak fetva vermeyin, bundan uzak durun’ demiş.

Ancak bazı hocalar bu tavsiyeye şiddetle karşı çıkmışlar.

Ekranda fetva vermezlerse reytinglerinin düşeceğini söylemişler.

Kılıçarslan, ramazan ayının içini boşalttığı, yıldan yıla bir ‘reyting şöleni’ne dönüştürdüğü gerekçesiyle bu itiraza epey tepkili.

Durumu kendi gözlerimle tespit için en çok izlenen ilk 100 program listesini aldım önüme, sahur vakti ekran karşısına geçip başladım taramaya.

* * *

Show TV’nin ramazan starı Prof. Mustafa Karataş Hoca. Seyircili, Kuran merkezli, kitabi ve vaaz havasında bir sahur programı yapıyor. Ekran grafikleri ve görsel desteği parlak. Canlı yayında soru alıyor. Yani orucu bozan-bozmayan haller başta olmak üzere bol fetvalı konuşmalar geçiyor. Görmez Hoca’nın sözündense izleyiciyi hatta tutmayı tercih ediyor.

* * *

Star TV’nin sahur starı Fatih Çıtlak. Nutuk kuvvetiyle tek başına sürüklüyor yayını. Oturaklı, bilgilendirici, ayetli hadisli bir stand-up vaaz şovu havasında. Fakat şov değil, içtenliği ve doğallığı olduğu gibi ekran başındakilere geçiyor. İzleyici çekme kaygısıyla duygu fırtınası estirmiyor. Canlı yayında soru alıp fetva da dağıtmıyor. Görmez Hoca’nın hassasiyetlerini paylaşıyor, maneviyatı reytinge kurban etmemeye özen gösteriyor. Ama yine de kendini izletmeyi başarıyor. Reyting yarışına katılmayı reddetse de nezih duruşuyla kanaatkârlara yetecek kadar ilgi ve reyting topluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enflasyonun düşeceğine millet niye inansın? 19 Nisan 2024 | 49 Okunma Türkiye Yüzyılı'nın KDV'si kime hoş? 18 Nisan 2024 | 535 Okunma Istakoz davasının şifreleri 17 Nisan 2024 | 3.049 Okunma AK Parti'de ıstakoz kavgası 16 Nisan 2024 | 3.222 Okunma Batman’a niyet Urla’ya kısmet 13 Nisan 2024 | 1.031 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar