Duribe fi Kostantiniyye

Bayramda sohbeti nereden açsan dönüp dolaşıp siyasete geliyor laf. Uzaklaşmak için paradan puldan konuşalım dedik, bu kez de Kostantiniyye tartışması çıkmasın mı karşımıza!

Mavra bu ya... Yarım Reşat altını mı, tam Cumhuriyet mi, yok çeyrek 'beşibirlik' mi, Melih (Us) Hoca'nın ikizlerine doğumda hangisini takmak  lazım, vakit de yaklaşıyor derken sikke-i sultani'yle başlayıp Güneştekin'in 'Kostantiniyye' adlı enstalasyonunun kapısında buluverdik kendimizi.

Malum, Osmanlı sikkelerinin üstünde 1453'ten beri 'Kostantiniyye' yazıyor.

İlk altın sikkeyi bastıran Fatih Sultan Mehmet. Fetihten epey sonra o da. O günden son sultan Vahdettin'e kadar hepsinin üstünde 'Duribe fi Kostantiniyye' damgası var. Darp yeri, Kostantiniyye olarak işleniyor.

Padişah adına bastırılan bu paraların en popüleri Reşat altını. Bugün de piyasada tutulduğu için ondan verelim örneği.

Ayıptır söylemesi, devir seçkinlerinin sünnet düğünlerinde takmak için bir tam aldınız diyelim, aşağısı zaten şanınıza yakışmaz. Bakın arkasına, basıldığı yer hala Kostantiniyye...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Anayasa neyi değiştirir? 25 Nisan 2024 | 27 Okunma Türkiye Yüzyılı THY yöneticilerine güzelmiş 24 Nisan 2024 | 1.329 Okunma Bahçeli iktidara ne demeye çalışıyor? 22 Nisan 2024 | 161 Okunma Yemek yerine kazığı kimden yiyoruz? 20 Nisan 2024 | 2.174 Okunma Enflasyonun düşeceğine millet niye inansın? 19 Nisan 2024 | 922 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar