Bor madenine dikilen tek göz

Güzden kalma bir yalancı bahar vardı önceki gün, kış bitti zannettirirdi.Ama aldatmasın; İstabul’da iki mevsim yaşanır derler, biri lodos, biri poyraz.Madalyonun iki yüzü gibi. Öbür açıyı...

Güzden kalma bir yalancı bahar vardı önceki gün, kış bitti zannettirirdi.

Ama aldatmasın; İstabul’da iki mevsim yaşanır derler, biri lodos, biri poyraz.

Madalyonun iki yüzü gibi. Öbür açıyı görmeyen yahut tekini yok sayan çok yanılır. Rüzgarla bir gecede değişir mevsim, kış geri gelir.

İki göz, gerçeği iki yönden de görmek için.

Bor madeninde dünya şampiyonuyuz, rezervlerin yüzde 73’ü bizde, elimizi tutan yok, çıkarabildiğimiz kadar çıkarıp satıyoruz da. 2021’de, bor satışından bir milyar dolardan fazla kazanmışız.

Yine de Lozan’ın gizli bir maddesiyle bor çıkarmamızın dış güçlerce yasaklandığına inananlar yok mu!

100 yıllık geçerlilik süresi 2023’te dolacakmış. Antlaşma bitince bor madenciliğiyle süper güç olacakmışız.

Olmayan prangalarımızdan kurtulacağımız büyük gün, ciddi ciddi bekleniyor.

KONDA, bu komplo teorisine inananları, 2 yıl önceki bir araştırmada yüzde 48 olarak tespit etmişti.

Şehir efsanesi şu sıralar tekrar hortlayınca ekonomist Mahfi Eğilmez dayanamadı, Twitter’dan eski bir yazısını paylaştı.

Yazı, Lozan’ın 100 yıl dolunca biteceği ve madenlerimizi çıkartmayan gizli eklerinin ortadan kalkacağı efsanesini belgeleriyle çürütüyordu.

Eğilmez, üstüne de not olarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez’in bor ihracatımızla gurur duyan bir açıklamasını iliştirmişti.

Bakan Dönmez, 2021’de bor satışından bir milyar dolardan fazla gelir elde ettiğimizi müjdeliyordu.

“Toplamda 2,6 milyon tonluk bor ürünleri satışı yaptık. 2,5 milyon tonunu ihrac ederek rekor kırdık. Bor piyasasının yüzde 62’sine sahibiz. 2022, bor madeninin yılı olacak.”

Dönmez, 2015’te bakanlık müsteşarıydı. O tarihte de şu rakamları duyurmuştu:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçimde paso fitne neyi saklıyor? 29 Mart 2024 | 394 Okunma Batsın böyle Gazze yalanlamaları 28 Mart 2024 | 1.289 Okunma İkinci Öcalan mektubu vakası 27 Mart 2024 | 4.927 Okunma Uzay yolculuğu seçim göz boyaması mıydı? 26 Mart 2024 | 1.265 Okunma Ramazanda da ilahi dinlenmiyorsa 23 Mart 2024 | 500 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar