Aynısını haksız tutuklayanlara da bekliyoruz

DEVLET, terör saldırılarından zarar gören vatandaşlara tazminat ödüyor ya... O tazminatı, saldırıyı düzenleyenlerden tahsil etmeye başlamış. 2015’te İç Güvenlik Yasası’yla...

DEVLET, terör saldırılarından zarar gören vatandaşlara tazminat ödüyor ya... O tazminatı, saldırıyı düzenleyenlerden tahsil etmeye başlamış.

2015’te İç Güvenlik Yasası’yla getirilmişti bu imkân. İstanbul Valiliği’nin yazışmalarıyla hayata geçirildiğini öğrendik.

Benzer bir imkân, haksız tutuklama veren hâkim ve savcılar için de söz konusu. İlgili kanun, devletin tazminata mahkûm edilmesi halinde, mağdurlara ödediği parayı bir yıl içinde sorumlulara döndüreceğini söylüyor.

Fakat şu güne dek örneğine rastlanmadı.

EMSAL BİR UYGULAMA

10 yıl önce Avcılar’da çöp konteynerinde patlayan bombayla bir vatandaş yaralanmıştı...

Kendisini koruyamadığı için, görevi ihmal iddiasıyla devleti mahkemeye verdi. Şikâyeti haklı bulununca da 100 bin lira tazminat kazandı.

Kamu adına para mağdura ödendikten sonra ise İstanbul Valiliği, elde hesap pusulası saldırganların kapısına dayandı.

Okuduğum haber, son bir ay içinde iki ayrı olayda da aynı yolun izlendiğini bildiriyor.

Olaylar, araç yakma ve molotofkokteyli atma gibi terör eylemleri. Zararın cezasını saldırganlara çıkarmak üzere işlem başlatılmış. Varsa yaşı küçük zanlılar, onların  faturasını da ebeveynlerine kesmek üzere düğmeye basılmış.

Hukukçular, gerek hakkın yerini bulması, gerekse aileleri çocuklarına sahip çıkmaya zorlamak ve caydırıcılık açısından uygulamayı önemsiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Anayasa neyi değiştirir? 25 Nisan 2024 | 266 Okunma Türkiye Yüzyılı THY yöneticilerine güzelmiş 24 Nisan 2024 | 1.331 Okunma Bahçeli iktidara ne demeye çalışıyor? 22 Nisan 2024 | 163 Okunma Yemek yerine kazığı kimden yiyoruz? 20 Nisan 2024 | 2.174 Okunma Enflasyonun düşeceğine millet niye inansın? 19 Nisan 2024 | 922 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar