Yumuşak geçiş yöntemleri

2010’un sonuna doğru Tunus’ta patlak veren olaylarla başlayan ve “Arap Baharı” olarak isimlendirilen süreçte muhtelif Arap ülkelerinde siyasi iktidar sahipleri önce gösterilere karşı çok sert bir tavır sergilemiş, ancak daha sonra kitlesel hareketler karşısında çok fazla tahammül edemeyince beyaz bayrak kaldırmış ve sahayı tamamen boşaltmışlardı.

Sonrasında, iktidarlarını korumaya çalışan bazı dikta rejimleri halk hareketlerinin kendilerinin üzerine doğru ilerlemesini engellemek için halk devrimlerinin gerçekleştiği ülkelerde de kazanımları geri almak için fitne savaşları başlattılar. 

Son dönemde ortaya çıkan olaylar karşısında hakim sistemler biraz, önceki süreçte yaşanan olaylarda edinilen tecrübeyi de nazarı dikkate alarak yumuşak geçiş süreçleri başlatabilmek için birtakım siyasi taktikler uygulamaya çalıştılar. Ama bu yumuşak geçiş süreçlerinin yürütülmesinde de bazı zorluklarla karşılaşıldığı görülüyor. 

Cezayir’de yumuşak geçiş sürecinin yürütülebilmesi için henüz siyasi mekanizma üzerindeki etki gücünü koruyan ordu cumhurbaşkanı Buteflika’yı istifaya zorladı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 164 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 38 Okunma Bayram ve İslam âlemi -1 11 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar