Türkiye ve Balkanlar

Balkanlar, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısıdır. Aynı zamanda Avrupa’nın doğusunun güney kısmını, Akdeniz’e ve Türkiye’ye yakın bölgelerini oluşturmaktadır. Bu...

Balkanlar, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısıdır. Aynı zamanda Avrupa’nın doğusunun güney kısmını, Akdeniz’e ve Türkiye’ye yakın bölgelerini oluşturmaktadır. 

Bu bölgenin tamamına yakın bir kısmı tarihte uzun bir süre Osmanlı hakimiyetinde kaldı. O yüzden buralarda bugün hem tarihi eserlerde, hem toplumsal hayatta hem de dillerde Osmanlı’nın tesiri müşahede edilmektedir. 

Avrupa sınırları içindeki Müslüman toplulukların önemli bir kısmı Balkanlar’dadır. Bunda Osmanlı tesirinin olduğu bir gerçektir. Bu bölgedeki Müslüman toplulukların bir kısmı Osmanlı döneminde Anadolu üzerinden oraya göçlerle, birçoğu da oradaki ahalilerden Müslüman olanlarla oluşmuştur. 

Osmanlı’nın yıkılmasından sonra Balkanlar etnik kimliklere göre farklı ülkelere bölündü. Bazı etnik unsurlar Yugoslavya adında tek bir devlet yönetimi çatısı altında birleşti, ama Tito’nun ölümünden sonra ortaya çıkan ihtilaflar sebebiyle o da bölündü. 

Osmanlı’nın çekilmesinden sonra bölgede Müslümanlar çeşitli baskılara maruz kaldı. Bunda Batı Avrupa ülkelerinin...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 215 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 245 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar