Tunus’ta Anayasa referandumu

Tunus’ta kurmaya çalıştığı tek adam diktatörlüğünün “anayasal” çerçevesini oluşturmak isteyen Kays Said, tüm tepkilere ve boykot çağrılarına rağmen sözde Anayasa...

Tunus’ta kurmaya çalıştığı tek adam diktatörlüğünün “anayasal” çerçevesini oluşturmak isteyen Kays Said, tüm tepkilere ve boykot çağrılarına rağmen sözde Anayasa referandumunu ilan ettiği tarihte yani 25 Temmuz 2022’de gerçekleştirdi. Bu tarih aynı zamanda onun kendince anayasayı gerekçe göstererek gerçekleştirdiği sivil darbenin birinci yıl dönümüydü.

Arap Baharı adı verilen sürecin başladığı yer olan Tunus’ta halkın kazanımlarını geri almak isteyen dikta rejimleri ve Avrupa’nın sözde demokratik rejimleri daha önce muhtelif taktiklere başvurdular. Ancak bu taktikleri büyük ölçüde başarısız oldu. Ne var ki, halka verdiği sözlere sadık kalmayan cumhurbaşkanı Kays Said’in hırsları onların işlerini kolaylaştırdı ve Tunus’ta da Sisi benzeri bir diktatör çıkarabildiler. 

Kays Said, halkın küçük çaplı bazı protesto eylemlerini bahane ederek, 25 Temmuz 2021’de, Anayasanın 80. maddesinin kendisine verdiği yetkileri kullandığı iddiasıyla hükûmeti görevden almak ve Meclis’in çalışmalarını dondurmak suretiyle siyasi darbe gerçekleştirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 242 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar