Tunus cumhurbaşkanının vefatı

Uzun süreden beri tedavi gören ve son zamanlarında da sık sık yoğun bakıma alınan Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Baci Kayid Es-Sibsi başkent Tunus’taki askeri hastanede 25 Temmuz 2019 Perşembe günü sabah yerel saatle 10.30...

Uzun süreden beri tedavi gören ve son zamanlarında da sık sık yoğun bakıma alınan Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Baci Kayid Es-Sibsi başkent Tunus’taki askeri hastanede 25 Temmuz 2019 Perşembe günü sabah yerel saatle 10.30 civarında, 92 yaşında vefat etti. 

Tunus cumhurbaşkanlığının facebooktaki resmi hesabında yapılan açıklamada Es-Sibsi’nin Çarşamba günü sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine askeri hastaneye nakledildiği ve yoğun bakıma alındığı ancak ertesi gün vefat ettiği belirtildi. Onun sağlık durumundaki kötüleşme geçtiğimiz Haziran ayından itibaren artmaya başlamıştı. 

Sibsi, 29 Kasım 1926 tarihinde Tunus’un Kartaca vilayetine bağlı Sidi Bu Said kasabasında dünyaya gelmişti. Mesleği avukatlıktı. Ancak siyasi alanda faaliyet yürütüyordu. Laik ve Batıcı çizgideki Nida Tunus (Tunus Çağrısı) Partisi’nin genel başkanı oldu. 

Tunus’ta dikta rejiminin devrilmesinden sonra gerçekleştirilen ilk genel seçimlerde İslâmî görüşleriyle öne çıkan Nahda Partisi birinci olmuştu. Ancak bilindiği üzere, Arap baharı olarak isimlendirilen olayların yaşandığı ülkelerde halkların kazanımlarının geri alınması için çeşitli taktiklere başvuruldu. Tunus’ta da bir karışıklık çıkarıldı ama başarılı olamadı. Bunun üzerine 2014’te yapılacak seçimleri etkilemek için Nahda Partisi’nin IŞİD’in ülkedeki faaliyetlerine göz yumduğu söylentisi çıkarıldı. 

Bunun için Avrupa’daki İslamofobi benzeri bir genel endişe etkenini devreye sokmak, Nahda Partisi’nin yeniden iktidara gelmesi durumunda Tunus’ta da gidişatın iç karışıklıkların yaşandığı ülkelerdekinin aynısı olacağı kanaatini, ayrıca Nahda Partisi’nin IŞİD’in bir benzeri olan Ensaru’ş-Şeria’yı desteklediği iddiasını halk arasında yaymak için yoğun çalışma yaptılar. Oysa Ensaru’ş-Şeria hareketi tekfirciydi ve Nahda’nın siyasi faaliyetlerini tamamen reddediyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 81 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 244 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar