Trump’ın gözünden terör

ABD Başkanı Trump’ın terör örgütlerini belirlemesi, herhangi bir hareketi veya oluşumu terör örgütleri listesine alması veya bir devleti terörü destekleyen ülkelerden sayması yani kendini bu konuda karar mercii olarak...

ABD Başkanı Trump’ın terör örgütlerini belirlemesi, herhangi bir hareketi veya oluşumu terör örgütleri listesine alması veya bir devleti terörü destekleyen ülkelerden sayması yani kendini bu konuda karar mercii olarak görmesi yine Bekri Mustafa’nın köye imam olması hikayesine benziyor. 

ABD, kendisinin baskıcı ve dayatmacı politikasını uygulamaya geçirmede ve geri kalmış ülkeleri kendine mahkum etmede ekonomik zaaflardan sonra en çok “terör” kavramından yararlanmaktadır. Gerçekte teröre başvuran ama ABD’nin çıkarlarına hizmet eden PKK ve FETÖ gibi nice örgütü himaye ederken, normalde teröre başvurmayan ama ABD’nin çıkarlarına hizmet etmeyen nice kitlesel hareketi terör örgütü olarak kabul ettirmeye çalışıyor. Terörün standartlarının belirlenmemiş olması, izafi bir kavram olarak bırakılması da Amerika’nın işini kolaylaştırıyor. 

Amerikan emperyalizmi saldırganlık stratejisiyle ayakta duran bir güçtür. Doğu bloğunun ayakta olduğu dönemlerde bu saldırganlık stratejisini antikomünizm felsefesine dayandırmıştı ve bunun için komünizm karşıtlığını bir gerekçe olarak kullanabilmek için sürekli malzeme üretmeye çalışıyordu. Şimdi ise saldırganlığına “terör”ü gerekçe olarak kullanmaya çalışıyor. İşte bu gerekçesine geçerlilik ve tutarlılık kazandırabilmek için de sürekli “terör” çerçevesine sokulacak malzemelere ihtiyacı oluyor. 

Gerçekte terör kartından en çok istifade eden ülke çağdaş sömürgeciliğin başını çeken ABD’dir. Kendi çıkarları ve uzun vadeli hesapları için terör örgütlerinden istifade ettiği, yerine göre bu örgütlere para yardımı yaptığı halde her yıl “terör” listeleri yayınlayarak hem kendi çıkarlarına hizmet etmekten kaçınan ülkeleri mahkum etmekte, hem de bağımsızlık veya özgürlük mücadelesi içindeki bazı oluşumları terör örgütü olarak göstermek suretiyle onların karşısında duran işgalci devletlerin veya zulüm rejimlerinin işlerini kolaylaştırmaktadır.

ABD Başkanı Trump’ın şimdi de Müslüman Kardeşler’in faaliyet alanını daraltmak amacıyla bu cemaati terör örgütleri listesine almaya hazırlandığı haberlerde dile getiriliyor. Bunu tam da Venezuala’daki yönetimi devirmek için terör estirdiği dönemde öne çıkarması da dikkat çekicidir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazan ve iman kardeşliği 29 Mart 2024 | 18 Okunma Batı “soykırım” suçlamasını neden desteklemiyor? 28 Mart 2024 | 94 Okunma Batı’dan Filistin ve Ukrayna Konusunda Çifte Standart 23 Mart 2024 | 50 Okunma Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda? 22 Mart 2024 | 119 Okunma İşgal güçleri şimdi de yardım dağıtanları vuruyor 21 Mart 2024 | 72 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar