Suudi Arabistan ne zaman kuruldu?

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Ahmet Varol'un bugünkü (29.01.2022)'' Suudi Arabistan ne zaman kuruldu? '' başlıklı yazısı.

Tarihe bakış konusunda meşhur söz var: Bir yaşanmış bir de oluşturulmuş tarih vardır. 

Yaşanmış tarihin ortaya çıkarılması için taraflılıktan uzak bilimsel araştırmalar yapılması gerekir. Oluşturulmuş tarih ise ideolojik temelli bakış açısıyla ve tarihi olduğu gibi değil işimize geldiği gibi okumaktır. 

Suudi Arabistan, kuruluş tarihini iki asır geri çekmeyi kararlaştırdı. Kararda ilk Suudi devletinin 1727’de kurulduğu, başkenti Diriye olan bu devletin, yüzyıllarca süren istikrarsızlık ve bölünmüşlükten sonra Arap Yarımadası’nda birliği tesis ettiği ileri sürülüyor. 

Bu iddianın, birinci kısmındaki saçmalığı çok da önemsemeyelim ama ikinci kısmındaki saçmalık hiç de yenilir yutulur cinsten değil. 

Aslında bu, Suudilerin ideolojik bakış açısını dillendirenlerin ilk kez ortaya attıkları bir iddia değil. Tarihlerde bazı farklılıklar olduğu söylenebilir. 

Bugünkü Suud yönetiminin ilk tohumlarını atan kişi olduğu düşünülen Muhammed ibnu Suud, 1727’de Diriye’de, o zaman Osmanlı Devleti’ne bağlı topraklarda varlığını sürdüren bir kabilenin başına geçmişti. İşte bugün Suud rejiminin ilk Suud devletinin kuruluşu diye iddia ettiği olay bu. Bu anlayışa göre bugün yer yüzünde ne kadar kabile varsa hepsine devlet, başkanlarına da kral, emir, sultan vs. demek gerekir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 41 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 243 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar