Moritanya’da yeni cumhurbaşkanı

Kuzeybatı Afrika ülkelerinden Moritanya İslam Cumhuriyeti’nde 1 Ağustos 2019 Perşembe günü yeni cumhurbaşkanı Muhammed Veled El-Gazvani, anayasal yemini yaparak eski cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz’den resmen...

Kuzeybatı Afrika ülkelerinden Moritanya İslam Cumhuriyeti’nde 1 Ağustos 2019 Perşembe günü yeni cumhurbaşkanı Muhammed Veled El-Gazvani, anayasal yemini yaparak eski cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz’den resmen görevi devraldı. 

Asker kökenli ve daha önce Savunma bakanlığı görevinde bulunmuş olan eski general Muhammed Veled El-Gazvani 22 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde oyların %52’sini alarak seçilmişti. 

Ülkedeki muhalif partiler 22 Haziran seçimlerinin dürüst olmadığını, usûlsüzlük yapıldığını iddia ederek seçim sonuçlarına itiraz etmişlerdi. Ancak Moritanya Anayasa Konseyi, El-Gazvani’nin oyların %52’sini alarak seçimleri kazandığını duyurarak muhaliflerin adil olmadıklarını iddia etmişti. 

Muhalefetin seçim sonuçlarına itirazı sebebiyle 22 Haziran’daki seçimlerden sonra ülkenin genelinde gösteriler düzenlendi ve bu gösterilerde birçok kişi gözaltına alındı. Seçimin iptali için Anayasa Konseyi’ne müracaat edildi. Ancak Konsey itirazı reddederek dediğimiz gibi seçimi El-Gazvani’nin kazandığını duyurdu. 

Moritanya’da yeni cumhurbaşkanının yemin törenine Arap dünyasının ileri gelenlerinden çok fazla katılan olmaması dikkat çekti. Bununla birlikte bazı Arap ülkelerinin hükümet yetkililerinden veya diplomatik temsilcilerinden birçok katılan oldu. Arap ülkeleri dışındaki Afrika ülkelerinden ise 11 devlet başkanı törene iştirak etti. 

22 Haziran seçimlerinde El-Gazvani’ye rakip olan diğer cumhurbaşkanı adayları sonuçları tanımadıklarını bildirmişlerdi ve bu konudaki tavırlarını sürdürerek cumhurbaşkanı yemin törenine katılmaları için gönderilen davete de icabet etmediler. Töreni organize eden komisyon seçimlerde aday olan rakiplerin tümüne davet gönderildiğini dile getirdi. Rakip adayların yanı sıra muhalefet partilerinin liderlerinin de birçoğu yeni cumhurbaşkanının yemin törenini boykot etti. Ancak muhalefet partilerinin ileri gelenlerinden olan İslamî çizgideki Reform ve Kalkınma İçin Ulusal Birlik Partisi (Tevasul) milletvekillerinden bazıları törene iştirak ettiler. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 39 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 61 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 37 Okunma Bayram ve İslam âlemi -1 11 Nisan 2024 | 55 Okunma İran’ın Şam Konsolosluğu’na saldırı 06 Nisan 2024 | 212 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar