Mısır’da anayasa değişikliği

Mısır’da öncelikli amacı Sisi’nin saltanatını uzatmak olan anayasa değişikliği teklifi parlamentoda kabul edildikten sonra güya halkın onayına sunuldu. Bu amaçla 20 Nisan Cumartesi’den itibaren halktan bu...

Mısır’da öncelikli amacı Sisi’nin saltanatını uzatmak olan anayasa değişikliği teklifi parlamentoda kabul edildikten sonra güya halkın onayına sunuldu. Bu amaçla 20 Nisan Cumartesi’den itibaren halktan bu değişikliği onaylayıp onaylamadığına dair oy vermesi için dört gün süren bir referandum gerçekleştirildi. 

Diktatör Sisi’nin saltanatı altında gerçekleştirilecek referandumda halkın iradesinin ortaya çıkması mümkün olmadığı için bu referandumun da sonucu önceden belliydi. Çünkü gözetim, sayım ve takip işlemlerini Sisi’nin adamları yapacaktı. Muhaliflerin müdahale imkânı yoktu. 

Muhalif partilerin bazıları vatandaşlardan sandık başına gitmelerini ve red oyu vermelerini istediler. Ancak bu isteğin hiçbir karşılığı olmayacaktı. Çünkü Sisi cuntası açısından önemli olan vatandaşın sandık başına gitmesi ve oy kullanmasıydı. Oylar gizli odalarda sayılacağı için sonucu Sisi’nin adamları belirleyecekti. O yüzden Sisi cuntası açısından önemli olan oy kullanma oranının yüksek olmasıydı. Çünkü oy kullanma oranının düşük olması oy kullanmayanların onu protesto etmeleri ve yapacağı referanduma güvenmemeleri anlamına geliyordu. O yüzden oy kullanma oranının yüksek olması için Sisi cuntası oy kullanmaya gelenlere erzak dağıttı. Bazı yerlerde oy kullanmaya gelenlere erzak dağıtılmasının görüntüleri medyaya yansıdı. Cunta yönetimi bundan önceki oylamalarda oy kullanmayanlar için para cezası koymuştu. Ama bu cezaların etkili olmadığını ve oy kullanma oranının yine düşük olduğunu görünce bu kez farklı bir yönteme başvurdu ve fakir Mısırlılara oy kullanmaları karşılığında erzak dağıtma yöntemi denedi. 

Yapılan açıklamalara göre oy kullanma oranı yüzde 44.43 oldu. Oy kullananların da yüzde 89’a yakın bir kısmının anayasa değişikliğine kabul oyu verdiği iddia edildi. Tabii bu sayılara kimse inanmıyor. Gerçek oy kullanım oranının verilen rakamın altında olduğu tahmin ediliyor. Ama bazı teşviklerin ve dediğimiz gibi birtakım maddi karşılıkların bu kez oy kullanma oranını artırmış olması mümkün görünüyor. Kabul oranı ise hiç kimse için inandırıcı değil. Çünkü kesinlikle referandumda ve verilen oyların sayılmasında dürüst davranılmadı. Sonuçları verilen oylar değil Sisi’nin seçim kurulları belirledi. 

Bazı yerlerde oy kullananların kabul veya red hanesine işaret koymak yerine Sisi cuntasına mesaj niteliğinde yazılar yazdıkları tespit edilmişti. Bu yazıların yazıldığı kartların internette yayınlanması üzerine basın mensuplarının bile oy sayım işlemini takip etmelerine izin verilmedi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 243 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar