Mısır devriminin yıldönümünde

25 Ocak 2019 tarihi Mısır’da dikta rejimine karşı halk devriminin gerçekleştirilmesinin sekizinci yıl dönümüydü. 25 Ocak 2011’de dikta rejimi halk ayaklanması karşısında yenilgiyi kabul etmişti. Ancak...

25 Ocak 2019 tarihi Mısır’da dikta rejimine karşı halk devriminin gerçekleştirilmesinin sekizinci yıl dönümüydü. 25 Ocak 2011’de dikta rejimi halk ayaklanması karşısında yenilgiyi kabul etmişti. Ancak geçiş sürecinde oynanan oyunlar, sonrasında Arap dünyasında henüz saltanatlarını sürdüren diğer dikta rejimlerinin finansmanıyla çıkarılan Baltacı fitnesi ve ardından gerçekleştirilen Sisi darbesi neticesinde halkın kazanımları geri alındı. 

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Mısır’da halk devriminin yıl dönümü münasebetiyle Sisi darbesinin zindanlara doldurduğu siyasi esirler hakkında bir rapor yayınladı ve bu insanların özgürlüklerine kavuşturulmaları için uluslararası çapta bir kampanya başlatılması çağrısında bulundu. 

Yayınlanan raporda siyasi tutuklamalar ve tehditler sebebiyle Mısır’ın bugün geçmişteki bütün dönemlerden daha tehlikeli bir duruma geldiğine dikkat çekildi. 

“Mısır... Eleştirenlerin Açık Hapishanesi” başlığını taşıyan raporda bugün Mısırlıların ifade özgürlüklerinin tamamen ellerinden alındığına, hakim sistemi eleştirenlerin baskı ve ceza tehdidiyle karşı olduklarına dikkat çekildi. 

Raporda Abdülfettah Sisi yönetiminin uygulamaları yüzünden Mısır’ın bir açık hapishane haline getirildiği, dolayısıyla cezaevlerine girmemiş olanların da aslında bir tür hapis hayatı yaşadıkları, bu yüzden mevcut cunta rejimini istemeyen muhalif kesimin tümünün bir hapis hayatıyla karşı karşıya olduğu dile getirildi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 242 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar