Mali’den Fransa’ya red

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Ahmet Varol'un bugünkü (05.05.2022)''Mali’den Fransa’ya red'' başlıklı yazısı.

Orta Afrika ülkelerinden ve nüfusunun %90’ı Müslüman olan Mali’deki cunta yönetimi, Fransa’yla 2014’te imzaladığı askeri işbirliği anlaşmalarını iptal ettiğini açıkladı. Gerekçesi Fransa’nın ülkesinin egemenlik haklarını ihlal etmesi. 

Mali, Fransa’nın kendine danışmadan Barkhane Operasyonu’ndaki asker sayısını azaltma kararı almasını ve Fransız askeri uçaklarının izinsiz uçuşlar yapmasını egemenlik haklarının ihlali olarak değerlendirdiğini belirterek anlaşmalarını iptal ettiğini açıkladı. 

Fransa yönetimi ise Mali’nin anlaşmaları iptalinin yasal olmadığını ileri sürdü. 

Gerçi Fransa daha önce yaptığı açıklamada, bu ülkede yaşadığı krizler sebebiyle askerlerini çekeceğini bildirmiş, bazı bölgelerdeki askerlerini çekme işlemini de başlatmıştı. Ancak gerek gördüğünde yine müdahale edebilmesi, Mali üzerindeki siyasi ve askeri gücünü ve otoritesini koruması için anlaşmaların korunmasını istiyordu. 

Fakat amacı Mali’ye yönelebilecek tehditlere karşı bu ülkenin himaye edilmesi değil kendisinin bu ülke üzerindeki askeri ve siyasi otoritesini, etkisini korumaktı. 

Bazı yorumculara göre Mali’deki cuntanın Fransa’ya tavır koymasında ve anlaşmaları bozma cesareti göstermesinde Rusya’nın profesyonel askeri şirketi Wagner ile anlaşması etkili oldu. İlk bakışta Wagner ile anlaşma bu şirketin para karşılığı “savunma hizmeti” vermesi anlamına geliyor ve ülkenin siyasi otoritesi üzerinde baskı aracı oluşturmuyor. Ancak konuya dışarıdan bakanlara göre Wagner, Rusya’daki yönetimin dış politikalarından tamamen bağımsız çalışan ve sadece “savunma hizmeti” veren bir profesyonel askeri firma niteliği taşımıyor. Rusya aynı zamanda onun vasıtasıyla dünyadaki siyasi gücünü ve etkisini genişletmeye çalışıyor. 

Fakat Ukrayna Savaşı kısmen Wagner’i de zorlamaya başladı, Çünkü Putin, Ukrayna’da amacını kısa sürede gerçekleştiremeyince ve önemli kayıplar vermeye başlayınca Wagner’in imkanlarından daha çok yararlanma ihtiyacı duydu. O yüzden bu şirketin dışarıya gönderdiği profesyonel askerlerinden bazılarını geri çağırmaya başladığı haberlerde dile getiriliyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 17 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 243 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar