Lübnan’da hükümet kurulabilecek mi?

Lübnan’da siyasi yapı çok hassas dengeler üzerinde duruyor. O yüzden bazen bir cumhurbaşkanının seçilmesi, bir hükümetin kurulması veya herhangi bir meselenin çözüme kavuşturulması yıllar...

Lübnan’da siyasi yapı çok hassas dengeler üzerinde duruyor. O yüzden bazen bir cumhurbaşkanının seçilmesi, bir hükümetin kurulması veya herhangi bir meselenin çözüme kavuşturulması yıllar sürebiliyor. 

Ülkede ekonomik sorunların gittikçe arttığı bir dönemde halkın ücretsiz bazı iletişim imkânlarından yararlanmasının ücretli hale getirilmesi patlamaya neden olmuştu. Bu yüzden 17 Ekim tarihinden itibaren kalabalıklar meydanları doldurarak kitlesel gösteriler ve eylemler düzenlemeye başlamıştı. Bu gösteriler karşısında çok fazla direnemeyen Sa’d El-Hariri hükümeti de istifa ettiğini açıkladı. 

Ancak Sa’d El-Hariri hükümeti zaten muhtelif siyasi akımlar arasında yapılan uzun pazarlıklar sonucunda sağlanan ittifakla kurulabilmişti. Onun istifa etmesinin ülkede yeni bir hükümet krizinin ortaya çıkmasına neden olması söz konusuydu. 

Yönetim olayları durdurmak için değişik yöntemlere başvurdu. Cumhurbaşkanı Mişel Avn bir televizyon kanalının kendisiyle yaptığı röportajda meydanları dolduran kalabalıklara “beğenmiyorsanız gidin” diyerek alanları boşaltmalarını istemişti. Ancak kalabalıklar zaten yönetimin izlediği politikaları beğenmedikleri ve itiraz ettikleri için bu meydanları dolduruyor ve yolları kapatarak trafiğin akışını engelliyorlardı. Bazılarının komplo teorileri üretmeleri ve bu olayları birtakım dış güçlerin yönlendirdiğini iddia etmeleri de durumu değiştirmiyordu. Tepkiler her şeye rağmen devam ediyordu. 

Yayınlanan son haberlere göre ülkede başı çeken bazı siyasi oluşumlar bir hükümet krizi oluşmaması ve yeni hükümetin kurulması için aralarında görüşerek eski maliye ve iktisat bakanı Muhammed Es-Safedi’nin liderliğinde yeni bir hükümet kurulması için anlaşmış durumdalar. Bu konuda istifa eden hükümetin başındaki Sa’d El-Hariri’nin liderliğini yaptığı Müstakbel Partisi, Hasan Nasrullah’ın liderliğindeki Hizb, liderliğini Lübnan parlamentosunun başkanı Nebih Berri’nin yaptığı ve Hizb ile ortak hareket eden Emel Partisi ve Maruni asıllı cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın partisi olarak bilinen Özgür Yurtsever Hareketi Partisi anlaşma sağlamış durumdalar. Bu partilerin ittifakı kurulacak hükümetin parlamentoda yeterli desteği elde etmesini sağlayabilir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batı “soykırım” suçlamasını neden desteklemiyor? 28 Mart 2024 | 89 Okunma Batı’dan Filistin ve Ukrayna Konusunda Çifte Standart 23 Mart 2024 | 50 Okunma Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda? 22 Mart 2024 | 119 Okunma İşgal güçleri şimdi de yardım dağıtanları vuruyor 21 Mart 2024 | 72 Okunma Sivrisinekle bile mücadele edemeyen Ekrem’le mi depreme hazırlanacağız? 16 Mart 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar