Libya’da yine paralel hükümet krizi

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Ahmet Varol’un bugünkü (12.02.2022)’’ Libya’da yine paralel hükümet krizi ‘’ başlıklı yazısı.

Libya’da halk devriminin kazanımlarının geri alınması ve aynen Mısır’daki gibi dikta rejimine dönülmesi amacıyla ortaya çıkarılan fitne hareketinin başına geçirilen Halife Hafter, Trablus’taki yönetimi ele geçirebilmek için iki kez darbe girişiminde bulundu. Ancak bunların ikisi de başarısız oldu. 

Bunun üzerine, Tobruk Temsilciler Meclisi adını verdiği ayrı bir meclis oluşturdu ve meşruiyetini bu meclisten alan paralel bir hükümet kurdu. Bu hükümet ve meclisin hiçbir meşruiyetinin olmamasına rağmen dış güçler hızla Hafter’in kurduğu paralel yönetimi Libya’nın meşru yönetimi olarak tanımaya başladı. Trablus’taki hükümeti de onun tahakkümüne girmeye zorlamaya çalıştılar. Trablus’taki yönetimin kabul etmemesi üzerine Arap dünyasındaki dikta rejimleri, Fransa ve Rusya Hafter’e para ve askeri destek sağlayarak bileğini güçlendirdiler. Hafter, onların sağladığı imkanlarla muhtelif Afrika ülkelerinden paralı militanlar getirtti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazan ve iman kardeşliği 29 Mart 2024 | 10 Okunma Batı “soykırım” suçlamasını neden desteklemiyor? 28 Mart 2024 | 94 Okunma Batı’dan Filistin ve Ukrayna Konusunda Çifte Standart 23 Mart 2024 | 50 Okunma Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda? 22 Mart 2024 | 119 Okunma İşgal güçleri şimdi de yardım dağıtanları vuruyor 21 Mart 2024 | 72 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar