İsrail’in erken genel seçimleri

İsrail’de 9 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen erken genel seçimlerden sonra parlamentoda çoğunluğun desteğini elde edebilecek bir koalisyon hükümetinin oluşturulamaması sebebiyle yeniden erken genel seçimler...

İsrail’de 9 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen erken genel seçimlerden sonra parlamentoda çoğunluğun desteğini elde edebilecek bir koalisyon hükümetinin oluşturulamaması sebebiyle yeniden erken genel seçimler yapılması kararlaştırılmıştı ve bu seçimler de 17 Eylül Salı günü gerçekleştirildi. 

Görüldüğü kadarıyla bu seçimlerde partilerin sandalye sayılarında bazı ufak tefek değişiklikler olduysa da bir hükümet kurulması için oluşturulabilecek koalisyon formülleri konusunda manzara ve şartlar değişmedi. 

En başta şunu söyleyelim ki Filistin halkının hakları ve meşru mücadelesi açısından siyonistlerin siyaset sahnesinde yer alanların sağı ile solunun fazla bir farkı yoktur. Onların farkları kendi aralarındaki konular ve meselelerle ilgilidir. Filistin’le ilgili meselelerde birtakım siyaset farklılıkları olsa da bunlar çok yüzeyseldir. Bugün siyonistlerin siyaset sahnesinin sol ve ılımlı kanadı olarak lanse edilen Mavi - Beyaz İttifakı’nın lideri Benny Gantz 2011-2015 arasında işgal devletinin Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütmüştür ve onun bu görevde olduğu dönemde Gazze’ye yönelik iyi önemli savaş açılmış ve bu savaşlarda çoğu sivil binlerce Filistinli hayatını kaybetmiş, binlercesi yaralanmış ve binlerce ev yıkılmıştır. Aynı zamanda onun kendisinin liderliğini yaptığı siyasi partinin adı da İsrail Direniyor Partisi’dir. 

Son seçimler İsrail Başbakanı Netanyahu’nun parlamentoya güçlü bir şekilde girebilmek ve özellikle aşırı siyonist tabana kendini kabul ettirmek için yaptığı büyük vaatlerin bir yarar sağlamadığını gösterdi. Bu seçimlerde 9 Nisan seçimlerine nispetle parlamentodaki sandalye sayısı daha da azaldı ve üstelik onun liderliğini yaptığı Likud Partisi sandalye sayısı açısından ikinciliğe düştü. Bu yazıyı yazmamızdan önce oyların yüzde 97’sinin sayılmasına binaen yapılan açıklamalara göre Mayi - Beyaz İttifakı 120 üyeli İsrail parlamentosunda yani Knesset’te 33 sandalye alarak birinciliği elde ederken Netanyahu’nun Likud Partisi 31 sandalye elde ederek ikinci olmuştu. 9 Nisan’daki seçimlerde ise bunların her ikisi de 35’er sandalye almış, ancak oy sayısı itibariyle Likud Partisi birinci çıktığı için hükümeti kurma görevi cumhurbaşkanı tarafından ona verilmişti. 

Aşırı siyonist ve saldırgan görüşleriyle öne çıkan eski Savaş Bakanı Avigdor Liberman’ın “Evimiz İsrail Partisi”nin sandalye sayısının ise en son 8 olduğu açıklanmıştı. Bu parti 9 Nisan’daki seçimlerde 5 sandalye kazanmıştı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 242 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar