İsrail’de yine hükümet krizi

İsrail’de 9 Nisan 2019 tarihinde erken genel seçimler yapılmıştı. Ancak seçimlerden sonra parlamentoda çoğunluğun desteğini elde edebilecek bir koalisyon hükümeti formülü oluşturulamadığından...

İsrail’de 9 Nisan 2019 tarihinde erken genel seçimler yapılmıştı. Ancak seçimlerden sonra parlamentoda çoğunluğun desteğini elde edebilecek bir koalisyon hükümeti formülü oluşturulamadığından işgal devleti başbakanı Netanyahu yeniden erken genel seçimler yapılmasını istedi. Bu yüzden beş ay bir hafta geçtikten sonra, 17 Eylül 2019 tarihinde işgal parlamentosu Knesset’in üyelerinin belirlenmesi için yeniden erken genel seçim yapıldı. 

17 Eylül seçimlerinde liderliğini işgal devleti başbakanı Netanyahu’nun yaptığı Likud Partisi birinciliği kaybetti. İşgal rejiminin eski genelkurmay başkanı emekli general Benny Gantz’ın liderliğindeki Mavi Beyaz İttifakı 120 üyeli Knesset’te 33 sandalye kazanarak birinci oldu. Likud Partisi ise bir eksiyle yani 32 sandalye alarak ikinci oldu. 

İşgal devleti cumhurbaşkanı Reuven Rivlin yeniden hükümet krizi yaşanmaması için önce bu iki siyasi oluşumun liderlerini yani Gantz ile Netanyahu’yu bir araya getirerek koalisyon konusunda ikna etmeye çalıştı. 

Bu arada Gantz başkanlığındaki ittifakın az bir farkla da olsa birinci olması sebebiyle hükümeti kurma görevini ona vereceği bekleniyordu. Ancak muhtemelen onun bir koalisyon formülü çıkarmasını uzak bir ihtimal olarak gördüğünden görevi Netanyahu’ya verdi. 

Netanyahu’nun ilk etapta düşündüğü Gantz ile anlaşarak onunla bir koalisyon hükümeti kurmaktı. Bunun için teklifte bulundu. Ancak başbakanlık makamının ve hükümette ağırlığın kendinde olmasını istiyordu. Gantz’ın istediği ise birinci oluşumun başkanı olması sebebiyle hükümette direksiyona geçen kişi olmaktı. Bu yüzden Netanyahu’nun teklifine olumsuz karşılık verdi. Ama gerekçe olarak onun isminin birtakım yolsuzluklara karışmış olmasını gösterdi. Çünkü Netanyahu ile eşinin yolsuzluklarıyla ilgili yargılama süreci hâlen devam ediyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 234 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma Bayram ve İslam âlemi -1 11 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar