İslam dünyasında Ramazan bayramı (3)

Suriye’deki Baas zulmü ve onun devam etmesi için gelmiş olan işgal güçleri bayram seyran demeden saldırmaya devam ettiler. Baas zulmünün ve onun arkasında duran işgal güçlerinin hedefinde son dönemde İdlib...

Suriye’deki Baas zulmü ve onun devam etmesi için gelmiş olan işgal güçleri bayram seyran demeden saldırmaya devam ettiler. Baas zulmünün ve onun arkasında duran işgal güçlerinin hedefinde son dönemde İdlib bölgesi var. İdlib’in, 4-5 Mayıs 2017 Astana toplantısında Türkiye, Rusya ve İran’ın ittifakıyla “Gerginliği Azaltma Bölgesi” ilan edilmesine rağmen, Suriye’de halen işgal güçlerini bulunduran İran ve Rusya anlaşmaya bağlı kalmayarak saldırılar gerçekleştirdikleri gibi Baas güçlerinin saldırılar gerçekleştirmesini önlemek için de herhangi bir girişimde bulunmuyorlar. 

Baas güçlerinin ve arkasında duran işgal güçlerinin İdlib’deki saldırılarında büyük ölçüde siviller hedef alındığı için sivil savunmasız insanlardan sürekli can kaybı oluyor. Dediğimiz gibi bu saldırılar maalesef bayram öncesinde ve bayramda da devam etti. 

Saldırılar zaman zaman rejim ve işgal güçleriyle direniş güçleri arasında çatışmalara da neden oldu. Bu çatışmalarda rejim güçlerinden ve hatta onlara destek veren işgal güçlerinden de kayıplara neden oldu. 

Baas rejimi İdlib halkını sıkıştırmak için bir yandan da Halep’tekine benzer bir yöntem uygulamaya ve burada yaşayan ahaliyi aç bırakmaya çalışıyor. Ancak şimdilik Halep’te yaptığı şekilde İdlib’i de her taraftan kuşatma altına alma ve dışarıdan insani yardım ulaşmasını engelleme imkanı yok. O yüzden ahalinin gıda malzemelerini temin ettiği önemli kaynaklar niteliğindeki arazilerini yakıp, ekin alanlarını tahrip etmeye çalışıyor. Bu yöndeki faaliyetlerini bayram günlerinde de sürdürdü. 

Baas rejimi “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” anlaşmasına rağmen bu bölgeye yüklenerek burayı aşamalı bir şekilde sıkıştırmak ve buraya sığınmış olan tüm mültecileri ya teslim olmaya ya da bu bölgeyi de terk etmeye zorlamak istiyor. Bu arada direniş güçlerini de silah bırakmaya zorlayacağını ve İdlib üzerinde kontrolü ele geçirebileceğini düşünüyor. Ancak direniş güçleri bu bölgeyi Baas güçlerine teslim etmemek için kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 40 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 235 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar