Irak’ta yeni hükümet

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Ahmet Varol'un bugünkü (29.10.2022)''Irak’ta yeni hükümet'' başlıklı yazısı.

Irak’ta ABD işgali sonrasında Lübnan’dakine benzer bir şekilde etnik ve mezhebi kimliklere göre bir kontenjan düzenlemesi yapıldığından cumhurbaşkanının Kürtlerden, başbakanın Şii kesimden, Meclis Başkanı’nın da Sünni kesimden olması gerekiyor. 

Görev süresinin dolması üzerine yapılan yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar aday olan Berhem Salih seçimleri kaybetti. Birinci turda kimsenin yeterli oy alamadığı seçimlerde, ikinci turda yine Berhem Salih gibi Kürdistan Yurtsever Birliği kökenli ve Talabani’nin yakın çevresindeki adamlarından, ama cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağımsız aday olarak giren Abdüllatif Reşid kazandı. Bunda İran tarafından desteklenen El-İtaru’t-Tensiki (Koordinasyon Çerçevesi) grubunun ona destek vermesinin önemli rolü olduğu tahmin ediliyor. 

Reşid cumhurbaşkanlığını devralmasından hemen sonra, Et-İtaru’t-Tensiki grubunun başbakan adayı Muhammed Şiya’ Es-Sudani’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. Onun kurduğu hükümet, 27 Ekim Perşembe günü yapılan oylamada parlamentodan güvenoyu aldı. Yine Şii bir hareketin liderliğini yapan Mukteda Es-Sadr’ın boykot ettiği parlamentodaki güven oylamasına 253 milletvekili katıldı. Bakanlarla ilgili oylamalarda 21 bakan güvenoyu alırken, Kürt kontenjanından hükümete alınan Çevre Bakanı ile İmar ve İskan Bakanı hakkındaki oylama, Kürt partilerin arasındaki bir ihtilaf sebebiyle ertelendi. 

Irak’ta 10 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerden sonra parlamentoda birinci olan Mukteda Es-Sadr’ın hareketiyle İran destekli El-İtaru’t-Tensiki arasında koalisyon konusunda anlaşma sağlanamaması sebebiyle bir yıldan fazla süredir hükümet krizi devam ediyordu. 

Eski cumhurbaşkanının El-İtaru’t-Tensiki’nin adayına hükümeti kurma görevi vermesine karşı çıkan Sadr hareketinin protesto eylemleri çatışmalara neden olmuştu. Sonra Sadr’ın taraftarlarından evlerine dönmelerini istemesi üzerine olaylar duruldu. Ama Sadr, Sudani hükümetine yine destek vermeyeceğini belirterek erken genel seçimlere gidilmesini istedi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazan ve iman kardeşliği 29 Mart 2024 | 23 Okunma Batı “soykırım” suçlamasını neden desteklemiyor? 28 Mart 2024 | 94 Okunma Batı’dan Filistin ve Ukrayna Konusunda Çifte Standart 23 Mart 2024 | 50 Okunma Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda? 22 Mart 2024 | 119 Okunma İşgal güçleri şimdi de yardım dağıtanları vuruyor 21 Mart 2024 | 72 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar