Hamas - Mısır ilişkileri

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkanı İsmail Heniyye bir heyetle birlikte Mısır’ın başkenti Kahire’ye üç haftadan fazla süren bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret sonucu...

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkanı İsmail Heniyye bir heyetle birlikte Mısır’ın başkenti Kahire’ye üç haftadan fazla süren bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret sonucu gerçekleşen en önemli gelişmelerden biri 2015 yılında Rafah sınır kapısından çıkıp Mısır tarafına geçmelerinden sonra kaçırılan dört Filistinli gencin serbest bırakılması oldu. Bu gençler cezaevinden serbest bırakıldılar ve Gazze tarafına geçtiler. Bu hadise aynı zamanda bu gençlerin Mısır’ın resmi milisleri tarafından kaçırıldığı gerçeğini de bütün açıklığıyla gün yüzüne çıkardı. Ama şartlar gereği Filistinliler bu gerçeği gündem konusu yapmamayı tercih ettiler. 

Heniyye’nin ziyaretinin ardından Mısır istihbaratının ileri gelenlerinden bir heyet de Beyti Hanun tarafındaki Erez sınır kapısını kullanarak Gazze’ye giriş yaptı. Erez sınır kapısı Gazze’nin kuzeyinde, 1948’de işgal edilmiş ve “İsrail” olarak tanımlanan tarafa açılan bir sınır kapısıdır. Yani Mısır istihbaratının üst düzey elemanlarından oluşan heyet doğrudan Mısır’a açılan Rafah sınır kapısını değil, Erez sınır kapısını kullanarak İsrail tarafından giriş yaptılar. Heyet Gazze’ye girdikten sonra bu bölgedeki İçişleri Bakanlığı’nın yetkilileri tarafından karşılandı. Bölgede Hamas’ın Siyasi Birim Başkanı İsmail Heniyye başta olmak üzere hareketin üst düzey yetkilileri ve liderleriyle görüşmeler yaptılar. 

Son dönemde meydana gelen önemli gelişmelerden biri de Mısır’ın beş yıl aradan sonra ilk defa Gazze’den grup halinde umre ziyareti yapılması için Rafah sınır kapısının kullanılmasına izin vermesi oldu. 3 Mart Pazar günü Gazze’den umre ziyareti gerçekleştirmek isteyen bir grubun Rafah sınır kapısından Mısır tarafına geçmesine izin verildi. Ama Mısır güvenlik görevlileri umre ziyareti için giriş yapmak isteyenlerden on beş kişinin girişine izin vermedi ve onları geri gönderdi. Diğerlerinin giriş yapmasına izin verildi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batı “soykırım” suçlamasını neden desteklemiyor? 28 Mart 2024 | 89 Okunma Batı’dan Filistin ve Ukrayna Konusunda Çifte Standart 23 Mart 2024 | 50 Okunma Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda? 22 Mart 2024 | 119 Okunma İşgal güçleri şimdi de yardım dağıtanları vuruyor 21 Mart 2024 | 72 Okunma Sivrisinekle bile mücadele edemeyen Ekrem’le mi depreme hazırlanacağız? 16 Mart 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar