Gelin Kazakistan’a yardım edelim!

Aşağıda mealini aktaracağım hadis, farklı kaynaklarda biraz farklı şekillerde ama aşağı yukarı aynı mesajı taşır nitelikte rivayet edilmiştir. Bunlardan Buhari’nin naklettiği rivayette...

Aşağıda mealini aktaracağım hadis, farklı kaynaklarda biraz farklı şekillerde ama aşağı yukarı aynı mesajı taşır nitelikte rivayet edilmiştir. 

Bunlardan Buhari’nin naklettiği rivayette şöyle deniyor: Resulullah şöyle buyurdu: “Kardeşin zalim de olsa mazlum da olsa ona yardım et!” Dediler ki: “Ey Allah’ın Resûlü! Hadi şu mazlum olduğu için yardım edelim. Peki zalime nasıl yardım edelim?” Resulullah (s.a.s.) şöyle dedi: “Onun ellerini tutarsın (zulmünü engellersin).”

Hadisin, Tirmizi tarafından nakledilen rivayetinde ise son kısımdaki ifade şu şekildedir: “Onu zulümden alıkoyarsın. Bu, onun için yardımdır.” 

Bu hadisin Türkçe tercümelerinde genellikle “din kardeşin” ifadesi kullanılıyor. Ancak kaynaklarda, “Unsur ekhake!” şeklinde sadece “kardeşin” kelimesi geçmektedir. Kur’an-ı Kerim’de “mü’minler kardeştir” dendiği için bununla bağlantılı olarak böyle bir irtibat kuruluyor olabilir. Zaten hadisin şerhlerinde de bu açıklamaya yer veriliyor. Ama hadisin metninde salt kardeşin kelimesi kullanıldığı için buna soy kardeşlerimizi de dâhil edebiliriz. 

Evet, Kazakistan kardeş ülke. Öyleyse yardım etmek gerekiyor. Ama yardım kardeşin tavrına göre olmalı. Mazlum olduğunda onu kurtarmak, zalim olduğunda zulmüne engel olmak şeklinde. “Kardeşim ne yaparsa yapsın, ben onu desteklerim; yardımcı olurum” diyerek ona zulümde güç ve cesaret kattığın zaman sen de onun zulmüne ortak olursun. 

Kazakistan’daki son olaylarla ilgili muhtelif teoriler piyasada dolaşıyor. Şimdilik bunların çok fazla derin tartışmasına girmeye gerek görmüyorum. Ama bir yanda Kazakistan’ı Rusya karıştırdı yorumları yapılırken diğer yanda ülke yönetimi olayları yatıştırmak için Rusya’dan askeri destek istiyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 195 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 38 Okunma Bayram ve İslam âlemi -1 11 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar