El Salvador’un yeni cumhurbaşkanı

El Salvador’un adını öğrencilik yıllarımızda sık sık duyardık. Bunun da sebebi bu ülkede devam eden iç savaştı. Farabundo Marti Ulusal Özgürlük Cephesi (FMLN) adlı bir sol gerilla...

El Salvador’un adını öğrencilik yıllarımızda sık sık duyardık. Bunun da sebebi bu ülkede devam eden iç savaştı. Farabundo Marti Ulusal Özgürlük Cephesi (FMLN) adlı bir sol gerilla örgütü uzun yıllar ülkedeki iktidara karşı savaştı. Sonra 1992 yılında hükümetle anlaştı ve legal bir partiye dönüştü. 

El Salvador, Orta Amerika’nın en küçük ülkelerinden biridir. Bir tarafı Pasifik Okyanusu’na bakıyor. Karada ise Guatemala, Honduras ve Nikaragua ile sınırı var. 

Bu ülkede 3 Şubat 2019 tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Bu, seçimlerin birinci turuydu. Dört adayın yarıştığı seçimlerde birinci turda herhangi bir adayın yüzde elliyi geçememesi durumunda Mart’ta ikinci tur gerçekleştirilecekti. Ancak Ulusal Birlik İçin Büyük İttifak’ın adayı oyların yüzde 54’e yakın bir kısmını aldığı için birinci turda sonuçlar kesinleşti ve ikinci turun gerçekleştirilmesine gerek kalmadı. 

Kazanan kişinin aile kökeni nedeniyle sonuçlar Arap dünyasında ve Türkiye’de bayağı heyecan uyandırdı. Çünkü bu kişi Osmanlı pasaportuyla Güney Amerika’ya gitmiş Filistin kökenli bir aileye mensuptu. O yüzden Türkiye’deki haberlerin bazılarında El Salvador’da cumhurbaşkanlığını “Osmanlı torunu” birinin kazandığına bazılarında da “Filistin kökenli” birinin kazandığına dikkat çekildi. 

Peki, bu kişi kimdi ve Osmanlı torunu yahut Filistin kökenli olması onda ne gibi bir fark oluşturuyordu; bundan biraz söz etmek istiyoruz. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazan ve iman kardeşliği 29 Mart 2024 | 17 Okunma Batı “soykırım” suçlamasını neden desteklemiyor? 28 Mart 2024 | 94 Okunma Batı’dan Filistin ve Ukrayna Konusunda Çifte Standart 23 Mart 2024 | 50 Okunma Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda? 22 Mart 2024 | 119 Okunma İşgal güçleri şimdi de yardım dağıtanları vuruyor 21 Mart 2024 | 72 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar