Cezayir’de seçimler halkı tatmin edecek mi?

 Cezayir’de cuntanın adamı olarak bilinen Abdülaziz Buteflika’nın sağlık durumunun iyi olmamasına rağmen kendini beşinci dönem için cumhurbaşkanı seçtirmesinin ardından çıkan olaylar orduyu...

 

Cezayir’de cuntanın adamı olarak bilinen Abdülaziz Buteflika’nın sağlık durumunun iyi olmamasına rağmen kendini beşinci dönem için cumhurbaşkanı seçtirmesinin ardından çıkan olaylar orduyu harekete geçmeye zorlamış ve Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Yardımcısı Ahmed Kayid Salih, Buteflika’nın artık görevini yürütmekten aciz olduğunu dile getirerek anayasanın 102. maddesi gereği istifa etmesi gerektiğini söylemişti. Onun bu açıklamasının ardından da Buteflika cumhurbaşkanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı. 

Daha sonra ordu yetkilileri olayların yatışmasını sağlamak amacıyla meydanlara çıkanların haklı olduklarını dile getiren birtakım açıklamalarda bulunmak suretiyle havayı yumuşatmaya çalışmışlardı. Tabii cumhurbaşkanının istifası sebebiyle ülkede yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi için de seçim kararı alındı. Halka tercihini rahatça ortaya koyabileceği şeffaf ve dürüst bir seçim imkanı sunulacağı yönünde vaatlerde bulunularak olayların durdurulmasına çalışıldı. 

Sonuçta 12 Aralık 2019 tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması kararı alındı. Meydanlara çıkanlardan bazıları seçimlerin sadece bir oyun olduğunu, kendilerinin sadece cumhurbaşkanının değil aynı zamanda sistemin değişmesini istediklerini dile getirerek gösterilere devam edilmesini savundular. Fakat devlette söz ve yetki sahibi olanlar, bir yandan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin meydanlara çıkan kitlelerin taleplerine cevap vereceğini ifade ederken bir yandan da gösteri ve eylemleri sürdürmek isteyenlere karşı tavırlarını nispeten sertleştirdiler. 

Şimdi ülkede gündemin ana maddesi önümüzdeki ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri. Bu seçimler için 22 kişi adaylık başvurusunda bulundu. Ulusal Bağımsız Seçim İdaresi 2 Kasım Cumartesi günü yaptığı açıklamada bunlardan sadece beşinin adayluk başvurusunu kabul ettiğini duyurdu. Diğerlerinin başvuruları adaylık için aranan şartları taşımadıkları veya istenen elli bin imzayı toplayamadıkları gerekçesiyle reddedildi. 

Adaylık başvuruları kabul edilmiş olanlar arasında Buteflika’nın cumhurbaşkanlığı döneminde görev yapmış iki eski başbakan, iki eski bakan ve bir de iktidardaki Ulusal Kurtuluş Cephesi Partisi’nde görev yapmış ancak şu anda bu partiyi temsil etmeyen ve adaylık  başvurusunu da bu parti adına değil Bağımsız Cephe Partisi adına yapmış olan şahıs var. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazan ve iman kardeşliği 29 Mart 2024 | 7 Okunma Batı “soykırım” suçlamasını neden desteklemiyor? 28 Mart 2024 | 94 Okunma Batı’dan Filistin ve Ukrayna Konusunda Çifte Standart 23 Mart 2024 | 50 Okunma Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda? 22 Mart 2024 | 119 Okunma İşgal güçleri şimdi de yardım dağıtanları vuruyor 21 Mart 2024 | 72 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar