Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün bir yılı

30 Mart günü Filistin’de “Toprak Günü” olarak ihya ediliyor. Geçen yıl yani 30 Mart 2018 tarihinde Filistin topraklarında aynı zamanda “Ablukayı Kırma ve Büyük Dönüş...

30 Mart günü Filistin’de “Toprak Günü” olarak ihya ediliyor. Geçen yıl yani 30 Mart 2018 tarihinde Filistin topraklarında aynı zamanda “Ablukayı Kırma ve Büyük Dönüş Yürüyüşü” olarak isimlendirilen sivil etkinlikler başlatıldı. Dolayısıyla bu yılın 30 Mart tarihi hem “Toprak Günü” olarak ihya edilecek, hem de “Ablukayı Kırma ve Büyük Dönüş Yürüyüşü” etkinliklerinin başlatılmasının birinci yıldönümü olarak kutlanacak. 

Gazze ahalisi Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün başlatılmasının birinci yıldönümünü görkemli bir şekilde kutlamak ve siyonist işgalcilere, Filistin halkının vatanına sahip çıkma kararlılığından vazgeçmeyeceği, Gazze’ye uygulanan ablukayı kırmak için de işgale teslim olmadan mücadele edeceği mesajı vermek için önceden hazırlıklar yaptı. Siyonist işgal güçleri de Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün başlamasının birinci yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek gösterilere karşı bir tehdit ve caydırma gücü oluşturmak, Filistinlileri gösteri mekanlarına toplanmaktan vazgeçmeye zorlamak amacıyla Gazze çevresindeki kara gücünü artırdı. Gazze çevresindeki askeri üslerine büyük çapta sevkiyatlar yaptı. O yüzden bugün Filistin’de, özellikle Gazze bölgesinde hareketli geçebilir. 

30 Mart 1976’da yaşanan olayların anısına 30 Mart tarihi Toprak Günü olarak ihya ediliyor. Bu tarihte işgal yönetiminin Filistinlilerin 21 bin dönüm arazisini gasp etmesini protesto amacıyla 1948’de işgal edilmiş toprakların değişik bölgelerinde gösteriler düzenlenmişti. Bu gösteriler esnasında çıkan çatışmalarda 6 Filistinli şehit edilmiş, çok sayıda Filistinli de yaralanmıştı.

30 Mart tarihi, Filistin topraklarının bütünlüğünün yeniden gündeme getirilmesi, siyonist devletin bir işgal devleti olduğunun vurgulanması ve Filistin topraklarında siyonistlerin meşru bir haklarının olmadığının dile getirilmesi amacıyla Toprak Günü olarak kutlanmaktadır.

2018’de Filistin’deki tüm direniş grupları ortak bir karar alarak Filistinlilerin vatanlarından kesinlikle vazgeçmeyeceklerini, yurtlarına dönmek için mücadelelerini sürdüreceklerini, siyonist işgali tanımayacaklarını, Filistin topraklarına sahip çıkma konusunda kararlı olduklarını ortaya koymak amacıyla, 2018’in Toprak Günü’nde “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı verilen bir kapsamlı yürüyüş ve etkinliğin başlatılmasını istediler. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 234 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma Bayram ve İslam âlemi -1 11 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar