Buteflika’nın istifası

Cezayir’de cuntanın adamı olarak bilinen Abdülaziz Buteflika’nın sağlık durumunun müsait olmamasına rağmen beşinci dönem için cumhurbaşkanlığına aday olmasıyla birlikte başlayan olaylar ve...

Cezayir’de cuntanın adamı olarak bilinen Abdülaziz Buteflika’nın sağlık durumunun müsait olmamasına rağmen beşinci dönem için cumhurbaşkanlığına aday olmasıyla birlikte başlayan olaylar ve gerginlik tamamen durmuş değil. 

Son olarak Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Yardımcısı Ahmed Kayid Salih, Buteflika’nın artık görevini yürütmekten aciz olduğunu dile getirerek anayasanın 102. maddesi gereği istifa etmesi gerektiğini söylemişti. Onun bu açıklamasıyla ilgili gelişmelerden geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan yazımızda söz etmiştik. 

Cezayir’de iktidarı elinde bulunduran Ulusal Kurtuluş Cephesi Partisi’nin ileri gelenlerinden yüz kişinin de Genelkurmay Başkanı’nın bu açıklamasına destek vermesine rağmen partinin bazı ileri gelenleri ve aralarında Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika’nın da bulunduğu bir işadamları grubu cumhurbaşkanının görevine devam etmesini talep eden bir tavır sergilediler. 

Ordunun ileri gelenleri onların bu tutumuna karşı çıktı ve 2 Nisan Salı günü Buteflika’nın en kısa zamanda istifa etmesi gerektiğini vurgulayan sert bir açıklama yaptılar. Onların bu açıklamalarından hemen sonra da Abdülaziz Buteflika istifa etti. 

Tabii onu istifaya zorlayan, halkın direnişi olmuştur. Ancak daha önce cunta diktatörlüğü etrafında ve belli menfaatler doğrultusunda işbirliği yapanların bu direniş karşısında ikiye ayrıldığını görüyoruz. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 242 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar