Buteflika çöpe mi atılıyor?

Cezayir’de, felçli olmasından ve muhtelif sağlık sorunlarından dolayı cumhurbaşkanlığı görevini yerine getirmekten zaten aciz olan Abdülaziz Buteflika’nın o makamda yer almasının sembolik anlamda...

Cezayir’de, felçli olmasından ve muhtelif sağlık sorunlarından dolayı cumhurbaşkanlığı görevini yerine getirmekten zaten aciz olan Abdülaziz Buteflika’nın o makamda yer almasının sembolik anlamda olduğunu, gemiyi asıl cuntanın yürüttüğünü daha önce dile getirmiştik. Onun bu makama oturtulmasının amacı ise Cezayir’de askerî cuntanın değil sivil yönetimin hakim olduğu iddiasına gerekçe oluşturmaktan başka bir şey değil. 

Cunta, Buteflika’nın fiili olarak görevini yerine getirme kudretine sahip olmasına ihtiyaç duymadığı için onun sağlık sorunlarına rağmen beşinci kez aday olmasını istedi. Çünkü kutlamalara bile katılmaktan aciz olan Buteflika’nın yerine bir fotoğrafı konuyor, böylece eksikliği giderilmiş oluyordu. Ülkenin yönetimiyle ilgili toplantılara katılmasına zaten ihtiyaç duyulmuyordu. Onun cumhurbaşkanlığı makamında yer almasının tek amacı askeri cuntaya perde olmasıydı. 

Halkın tepkisi ve onun yeniden aday olmasına ısrarla karşı çıkması üzerine, tedavi ve kontrol için gittiği İsviçre’den dönmesinden sonra adaylığını çektiğini açıkladı. Onun böyle bir karar vermesinin gerçekte cuntanın geri adım atması anlamına geldiğini daha önce dile getirmiştik. Fakat Buteflika bir yandan da seçimi belirsiz bir tarihe erteleyerek kendi görev süresini uzattı. 

Halk buna da karşı çıktı ve gösterilere devam etti. Tepkilerin yayılması üzerine cunta daha önce bazı Arap diktatörlerin saltanatı terk etmesine neden olan şartların oluşmasına zemin hazırlamamak için ortamı yumuşatmaya vesile olacak bir adım atma yoluna gitti. 

Cezayir Savunma Bakanı Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, halkın talebinin haklı olduğu yönünde açıklama yaparak, anayasanın 102. maddesi gereğince Buteflika’nın artık cumhurbaşkanlığı makamını boşaltması gerektiğini söyledi. Çünkü cunta artık Buteflika’nın fotoğraflarıyla işin yürütülemeyeceğini, vitrinde bir değişiklik yapılmasının zorunlu olduğunu anlamıştı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 120 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 38 Okunma Bayram ve İslam âlemi -1 11 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar