BM 78. Genel Kurulu

 BM, eski Milletler Cemiyeti’nin devamıdır. Milletler Cemiyeti görünüşte uluslar arası politikanın çerçevesini belirleyen bir üst uzlaşma kurumu gibi lanse ediliyordu. Gerçekte ise o zamanki emperyalist...

 

BM, eski Milletler Cemiyeti’nin devamıdır. Milletler Cemiyeti görünüşte uluslar arası politikanın çerçevesini belirleyen bir üst uzlaşma kurumu gibi lanse ediliyordu. Gerçekte ise o zamanki emperyalist güçlerin kendi uygulamalarını dünya genelinde meşruiyete kavuşturma amacıyla kurdukları bir kurumdu.

BM, 1945’te İkinci Dünya Savaşı sonrasında kuruldu. Dolayısıyla bu savaştan galip çıkanların meşrulaştırma mekanizması olarak çalışacak yapıda kurulmuştur. Görünüşte, bu savaş bütün insanlığı ciddi şekilde sarstığından, bir daha insanlığın bu tür sarsıntılar, savaşlar yaşamaması için dünya genelinde adaleti hâkim kılmak, haksızlığa uğrayanların başvurabileceği bir merci oluşturmak amacıyla kurulmuştur. Dolayısıyla adalet ve hukuku icradan ziyade küresel emperyalizmin politikalarının gözlemciliğini yapma konusunda daha etkin bir rol oynamaktadır. 

BM Genel Kurulu tüm üye ülkelerin resmen temsil edildiği bir meclis sayılır. Bu mecliste üye ülkeleri temsilen sürekli toplantılara katılan daimi temsilciler var. Bunlar büyükelçi statüsündedir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Isam El-Attar’ın ardından! 04 Mayıs 2024 | 190 Okunma Kudüs şehidimize selamlar! 03 Mayıs 2024 | 227 Okunma Vicdanların başkaldırısında yerimizi almalıyız 02 Mayıs 2024 | 94 Okunma San Remo’da paylaşılan ümmet coğrafyası 27 Nisan 2024 | 68 Okunma ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 70 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar