Batı emperyalizminin Melilla’daki yüzü

Sebte ve Melilla, Akdeniz kıyısında ama Afrika tarafında, Türkiye’deki adı Fas olan Mağrib Krallığı topraklarıyla çevrili ama İspanya hakimiyeti altında iki şehir. Birincisinin adını Batılılar...

Sebte ve Melilla, Akdeniz kıyısında ama Afrika tarafında, Türkiye’deki adı Fas olan Mağrib Krallığı topraklarıyla çevrili ama İspanya hakimiyeti altında iki şehir. Birincisinin adını Batılılar Ceuta olarak yazıyor. Ama biz yerli halkın kullandığı Sebte adını tercih ediyoruz. 

Peki bu iki şehir İspanya hakimiyeti altında ama gerçekten İspanya’ya mı ait? Hayır değil. Bilindiği üzere Batı ülkeleri doğrudan sömürgecilik sürecinde Afrika’nın neredeyse tamamını işgal etti ve aralarında paylaştılar. Bu süreçte Afrika’nın doğal ve beşeri servetlerini Batıya taşıdılar. İnsanlarının bile birçoğunu köleleştirip ayaklarına pranga vurarak kendi ülkelerine götürdü ve orada en ağır işlerde çalıştırdılar. 

Sonra dolaylı sömürgecilik dönemine geçildi ve sömürge ülkelerin birçoğunda işgale son vermekle birlikte oralardaki çıkarlarını korumak için kendileriyle işbirliğini kabul eden kadroların başa geçmesi için muhtelif stratejik oyunlara ve politik taktiklere başvurdular. 

Ama bu arada bazı noktaları kendilerinin birer uzak karakolu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazan ve iman kardeşliği 29 Mart 2024 | 8 Okunma Batı “soykırım” suçlamasını neden desteklemiyor? 28 Mart 2024 | 94 Okunma Batı’dan Filistin ve Ukrayna Konusunda Çifte Standart 23 Mart 2024 | 50 Okunma Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda? 22 Mart 2024 | 119 Okunma İşgal güçleri şimdi de yardım dağıtanları vuruyor 21 Mart 2024 | 72 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar