BAE çatısı altında dinler arası diyalog

Katolik dünyasının ruhani lideri, Papa Francis de denilen Papa Francesco geçtiğimiz günlerde sözde dinlerarası diyalog toplantısı için Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret etti. Aynı günlerde Mısır’daki...

Katolik dünyasının ruhani lideri, Papa Francis de denilen Papa Francesco geçtiğimiz günlerde sözde dinlerarası diyalog toplantısı için Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret etti. Aynı günlerde Mısır’daki Sisi cuntasının saray ulemasından olan El-Ezher Şeyhi Ahmed Et-Tayyib de BAE’yi ziyaret ederek dinler arası diyalog çerçevesinde ele alınan toplantılara katıldı. Cuntacı Ezher Şeyhi Ahmed Et-Tayyib’in Papa Francis ile öpüşürken verdiği poz da dikkat çekti. 

Katoliklerin başpapazı ile Sisi cuntasının dinsel ayağını oluşturan ve murtezika yani besleme ulemadan olan Ezher Şeyhi aralarında kendilerince İnsan Kardeşliği belgesini de imzaladılar. Belgelerinde kendilerince aşırılıkla mücadele etmeyi taahhüt ettiler.

Katolik Papa’nın bu ziyareti aynı zamanda Arap Yarımadası’na yaptığı ilk ziyaret niteliği taşıyordu. Ziyareti BAE Emiri Muhammed bin Zayed Ali Naheyan’ın daveti ile gerçekleştirdi.  Ziyareti esnasında aynı zamanda bir stadyumda BAE’de yaşayan hıristiyanların katıldığı kapsamlı bir ayin gerçekleştirdi. 

Bilindiği üzere bu dinler arası diyalog hikayesi uzun zamandan beri gündemde tutulan bir hikayedir. Bundan yıllar önce ben de Ürdün’ün organize ettiği bir dinler arası diyalog konferansını bir gazeteci sıfatıyla takip etmiş ve katılanlardan bazılarıyla amaçlarının ne olduğu hakkında röportajlar yapmaya çalışmıştım. Verilen bilgiler diyalogdan sadece hıristiyan örgütlerinin kârlı çıktığını ortaya koyuyordu. 

Sonrasında Mısır’da ve Kudüs’te bu tür toplantılar gerçekleştirildi. 

2005’te Kudüs’te “üç semavi din arasında dayanışma” iddiasıyla bir toplantı düzenlenmişti. Bu da, gayri meşru siyonist işgalin meşrulaştırılması için yapılan ataktan başka bir nitelik taşımıyordu. Kudüs’te böyle bir dayanışma iddiasıyla toplantı düzenlenirken işgalci siyonist Müslümanların evlerini yıkmaya devam ediyordu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 37 Okunma Bayram ve İslam âlemi -1 11 Nisan 2024 | 55 Okunma İran’ın Şam Konsolosluğu’na saldırı 06 Nisan 2024 | 212 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar