Aksa İntifadası’nın yıldönümünde

Filistin halkının özgürlük ve hak mücadelesinin önemli evrelerinden biri sayılan ve İkinci İntifada olarak da adlandırılan, ancak Mescidi Aksa’nın savunulması amacıyla başladığı için daha...

Filistin halkının özgürlük ve hak mücadelesinin önemli evrelerinden biri sayılan ve İkinci İntifada olarak da adlandırılan, ancak Mescidi Aksa’nın savunulması amacıyla başladığı için daha çok Aksa İntifadası adıyla tarihe geçen kitlesel hareketin fitili 28 Eylül 2000’de çekilmişti. 

Sabra ve Şatilla katliamlarının baş sorumlusu olması sebebiyle Beyrut Kasabı diye tanınan ve Aksa İntifadası’nın başladığı tarihte muhalefetteki Likud Partisi’nin liderliğini yapan Ariel Şaron, beraberindeki bir kalabalıkla ve işgalci askerlerin himayesinde, perşembe gününe denk gelen 28 Şubat 2000 tarihinde Mescidi Aksa’ya provokatif bir baskın düzenleme teşebbüsünde bulundu. 

Şaron’un baskın planı önceden bilindiğinden Filistinli Müslümanlar önceden Mescidi Aksa’da toplanarak onun baskın düzenlemesini engellemeyi başardılar. Ancak işgal güçlerinin saldırıları yüzünden çatışmalar çıktı ve Aksa İntifadası’nın başlangıcı kabul edilen bu ilk olaylarda Filistinlilerden 29, işgalcilerden de 25 kişi yaralandı. 

Şaron, ertesi gün yani 29 Eylül 2000...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batı “soykırım” suçlamasını neden desteklemiyor? 28 Mart 2024 | 13 Okunma Batı’dan Filistin ve Ukrayna Konusunda Çifte Standart 23 Mart 2024 | 50 Okunma Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda? 22 Mart 2024 | 118 Okunma İşgal güçleri şimdi de yardım dağıtanları vuruyor 21 Mart 2024 | 72 Okunma Sivrisinekle bile mücadele edemeyen Ekrem’le mi depreme hazırlanacağız? 16 Mart 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar